Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rada Európy obvinila Grécko, že zatláča člny s utečencami do mora

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kancelária komisárky tiež v stredu zverejnila reakciu gréckej strany, ktorá podľa vlastných slov tieto obvinenia už prešetrila, pričom ich označila za prevažne nepodložené.

Atény 12. mája (TASR) - Rada Európy obvinila Grécko, že zatláča člny s utečencami od svojích hraníc naspäť do mora. Grécka vláda však takéto tvrdenia odmieta, informovala v stredu agentúra Reuters.

Komisárka RE pre ľudské práva Dunja Mijatovičová uviedla, že existuje "množstvo vierohodných obvinení" o tom, že najmenej od roku 2017 boli utečenci z gréckych hraníc nezákonne posielaní naspäť do Turecka alebo pobrežná stráž ich člny jednoducho nedotiahla na pevninu. Píše sa tak v jej liste adresovanom gréckej vláde z 3. mája, ktorý však kancelária komisárky zverejnila až v stredu.

Mijatovičová tiež doplnila, že podmienky v preľudnených utečeneckých táboroch na gréckych ostrovoch ešte stále nespĺňajú požadovaný štandard.

"Apelujem na Grécko, aby takéto praktiky ukončilo a aby zaručilo nezávislé a účinné vyšetrovanie všetkých obvinení zo zatláčania migrantov a zlého zaobchádzania", ktoré sa na utečencoch mali dopúšťať členovia bezpečnostných síl, povedala Mijatovičová.

Kancelária komisárky tiež v stredu zverejnila reakciu gréckej strany, ktorá podľa vlastných slov tieto obvinenia už prešetrila, pričom ich označila za prevažne nepodložené.

"Kroky, ktoré grécke úrady podnikajú na našich morských hraniciach, sú vykonávané v plnom súlade s medzinárodnými záväzkami krajiny," píše sa v reakcii gréckej vlády.

Grécka vláda pripomenula, že od začiatku tzv. európskej migračnej krízy v roku 2015 sa jej podarilo zachrániť tisíce migrantov - a to aj napriek tomu, že tamojšia polícia musí podľa nej pracovať v prostredí plnom falošným informácií a nelegálnych sietí prevádzačov utečencov.