Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rada Európy odmietla náhradné materstvo

Miroslav Mikolášik Foto: Mária Jakušová

Náhradné materstvo dostalo opakovanú stopku v Európe.

Brusel 12. októbra (OTS) - Po jeho minuloročnom odsúdení na pôde Európskeho parlamentu (EP) takzvané prenajímanie materníc za akýchkoľvek okolností odmietla aj Rada Európy, ktorá neprijala správu spravodajkyne Petry De Sutter.

Toto je ďalšie veľké víťazstvo za život a ľudskú dôstojnosť,“ uviedol europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH), na podnet ktorého náhradné materstvo odmietol EP vlani pri schvaľovaní iniciatívnej Výročnej správy o ľudských právach a demokracii vo svete a o politike EÚ v tejto oblasti. Europoslanci sa vtedy schválením Mikolášikovho návrhu zaviazali zasadzovať za zákaz tejto praktiky vo svete. O tento moment sa opakovane opierala diskusia aj pred hlasovaním v Rade Európy.

Prax náhradného materstva zahŕňa reprodukčné vykorisťovanie a využívanie ľudského tela na finančné účely alebo iný zisk, predovšetkým v prípade zraniteľných žien v rozvojových krajinách. „Fakt, že po EP náhradné materstvo odsúdila aj Rada Európy, potvrdzuje, že v Európe si ctíme ľudské práva a nebudeme akceptovať priemysel s materstvom, ktorý vznikol degradáciou žien a detí na predmet obchodu,“ povedal Mikolášik.

Europoslanec zároveň vyjadril rozhorčenie, že na hlasovaní nebol prítomný ani jeden poslanec Národnej rady SR, ktorými sú členovia či náhradníci slovenskej delegácie do Rady Európy. „Je nanajvýš smutné, že o takejto závažej téme nebol schopný hlasovať ani jeden člen nášho národného parlamentu, pretože jednoducho ani neprišiel.“ Mikolášik na druhej strane vyzdvihol, že vďaka nadnárodnej spolupráci zainteresovaných v legislatíve civilizovanej spoločnosti konečne odmietame zákon, ktorý namiesto obrany najzákladnejších ľudských práv pozerá na peniaze. „Obeťami nedôstojného celosvetového trhu so ženským telom a materstvom sú nielen ženy v ťažkej životnej a finančnej situácii, ale aj deti, ktoré sa zmenili doslova na tovar. Opakovane tvrdím, že toto sa musí skončiť. Verím, že sme denifitívne spustili nový proces a pohľad na náhradné materstvo ako na právo na dieťa bude postupne minulosťou,“ doplnil europoslanec a lekár Mikolášik.

Rada Európy odmietla „Odporúčanie k detským právam súvisiacim s náhradným materstvom“ vo včerajšom večernom hlasovaní. Autorkou odporúčania bola belgická spravodajkyňa z frakcie socialistov Petra De Sutter.