Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rada Európy odsúdila únosy starostov na okupovaných územiach Ukrajiny

Policajti prezerajú vrak trolejbusu po útoku ruskej armády v Kyjeve počas 19. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v pondelok 14. marca 2022. Foto: TASR/AP

Vyzývam ruské orgány, aby okamžite zastavili nepriateľské akcie, stiahli svoje jednotky a zastavili porušovanie ľudských práv a medzinárodného práva, uviedol Leendert Verbeek.

Brusel/Štrasburg 15. marca (TASR) - Kongres miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (RE) v utorok dôrazne odsúdil únosy starostov a nátlak na miestne a regionálne orgány v mestách na Ukrajine, ktoré okupuje ruská armáda. Informuje o tom spravodajca TASR.

Predseda Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Leendert Verbeek v oficiálnej správe pre médiá dôrazne odsúdil únos a zadržiavanie starostu Melitopolu Ivana Fedorova a starostu mesta Dniprorudne Jevhena Matvejeva zo Záporožskej oblasti ako aj tlak vyvíjaný na miestnych volených predstaviteľov na okupovaných územiach. Verbeek vyzval na ich okamžité prepustenie.

"Vzdávam hold miestnym lídrom za ich kľúčovú úlohu pri riešení každodenných výziev občanov v ich mestách, obciach a dedinách. Vyzývam ruské orgány, aby okamžite zastavili nepriateľské akcie, stiahli svoje jednotky a zastavili porušovanie ľudských práv a medzinárodného práva. Je potrebné zachovať existujúcu infraštruktúru a udržiavať humanitárne koridory na bezpečnú evakuáciu všetkých obliehaných miest," uviedol predseda Kongresu miestnych a regionálnych samospráv.

Verbeek v mene inštitúcie vyjadril plnú solidaritu s Ukrajinou a jej obyvateľstvom a upozornil, že neopodstatnená agresia zo strany Ruska spôsobila bezprecedentný počet utečencov a vnútorne vysídlených osôb, čo európsky kontinent nezažil od druhej svetovej vojny.

Kongres miestnych a regionálnych orgánov, ktorý zastupuje viac ako 150.000 európskych miestnych a regionálnych orgánov, je jedinou inštitúciou Rady Európy zodpovednou za posudzovanie stavu demokracie na miestnej a regionálnej úrovni v členských štátoch organizácie.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)