Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rada Európy otvorila prvé stretnutie Kontaktnej skupiny pre Bielorusko

Na archívnej snímke líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

Cieľom je poskytnúť podporu a odborné znalosti Rady Európy na posilnenie bieloruskej demokratickej spoločnosti.

Brusel/Štrasburg 7. novembra (TASR) - Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová spolu s líderkou bieloruskej demokratickej opozície Sviatlanou Cichanovskou otvorila v pondelok v Štrasburgu prvé stretnutie Kontaktnej skupiny pre Bielorusko. Informuje o tom spravodajca TASR.

Podľa vyhlásenia Pejčinovičovej Buričovej sa stretnutie zameralo na priority novovytvorenej skupiny pre spoluprácu medzi Radou Európy a bieloruskými demokratickými silami a občianskou spoločnosťou.

Cieľom je poskytnúť podporu a odborné znalosti Rady Európy na posilnenie bieloruskej demokratickej spoločnosti v súlade so základnými hodnotami celoeurópskej organizácie a v súlade s aktivitami zameranými na ľudské práva, právny štát a demokraciu.

"Rada Európy je principiálne na strane bieloruských demokratických síl a občianskej spoločnosti. Som rada, že táto skupina bola založená. Ide o prelomové rozhodnutie, lebo žiadna iná medzinárodná organizácia nevytvorila inštitucionálny vzťah tohto druhu," zdôraznila Pejčinovičová Buričová vo vyhlásení.

Výbor ministrov, výkonný politický orgán RE, v polovici marca tohto roku oznámil, že celoeurópska organizácia, ktorá bráni princípy právneho štátu v Európe, prerušuje všetky vzťahy s Bieloruskom. Dôvodom je aktívna účasť vládnuceho režimu Alexandra Lukašenka na nelegálnej ruskej invázii na Ukrajine. Výbor ministrov už v marci oznámil, že Rada Európy chce upevniť väzby s bieloruskou občianskou spoločnosťou a opozíciou v exile.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)