Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rada Európy: Rozhodnutie poľského ústavného súdu vyvoláva vážne obavy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyhlásenie pripomína, že všetkých 47 členských štátov Rady Európy – vrátane Poľska – sa zaviazalo garantovať práva a slobody zakotvené v Európskom dohovore o ľudských právach.

Brusel/Štrasburg (TASR) - Rozhodnutie poľského ústavného súdu, že Európsky dohovor o ľudských právach je nezlučiteľný s ústavou Poľskej republiky, vyvoláva "vážne obavy". Uviedla to generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová v reakcii na stredajšie rozhodnutie poľskej justície.

"Rozhodnutie poľského ústavného súdu je bezprecedentné a vyvoláva vážne obavy," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení šéfky Rady Európy. Vyhlásenie zároveň pripomína, že všetkých 47 členských štátov Rady Európy – vrátane Poľska – sa zaviazalo garantovať práva a slobody zakotvené v Európskom dohovore o ľudských právach.

Tlačové agentúry AFP a Reuters v stredu informovali, že poľský ústavný súd v rovnaký deň prijal rozhodnutie, ktorým popiera právo Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) rozhodovať v prípadoch týkajúcich sa vymenúvania poľských sudcov a považuje časti Európskeho dohovoru o ľudských právach za nezlučiteľné s poľskou ústavou.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)