Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rada Európy spustila plán na podporu bieloruských demokratických síl

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Zoznam opatrení v rámci akčného plánu bol vyvinutý v rámci Kontaktnej skupiny Rady Európy pre Bielorusko.

Brusel/Štrasburg 2. februára (TASR) - Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová oznámila spustenie 15-bodového akčného plánu zameraného na podporu predstaviteľov bieloruskej občianskej spoločnosti a demokracie smerujúcich k budúcemu slobodnému a demokratickému Bielorusku. Informuje o tom spravodajca TASR.

Zoznam opatrení v rámci akčného plánu bol vyvinutý v rámci Kontaktnej skupiny Rady Európy pre Bielorusko. Zahŕňa 15 konkrétnych aktivít vrátane školenia o ľudských právach, pracovných seminárov o Európskom dohovore o ľudských právach a študijných návštev s cieľom priviesť bieloruských právnikov do sídla Rady Európy v Štrasburgu.

Medzi ďalšie akcie patrí zvyšovanie informovanosti o kľúčových otázkach vrátane zrušenia trestu smrti, nediskriminácie, rodovej rovnosti a boja proti násiliu páchanému na ženách. Na marec Rada Európy naplánovala aj pracovný seminár pre bieloruských novinárov pôsobiacich v exile.

"Opatrenia, na ktorých sme sa dohodli v Kontaktnej skupine Rady Európy pre Bielorusko pre rok 2023, predstavujú najhmatateľnejšiu a najzmysluplnejšiu pomoc a som hrdá, že naša organizácia zohráva priekopnícku úlohu pri podpore demokratického Bieloruska," uviedla Pejčinovičová Buričová po tom, ako v stredu uvedený akčný plán predložila Výboru ministrov Rady Európy, rozhodujúcemu orgánu tejto inštitúcie. Výbor ministrov tvoria ministri zahraničných vecí jednotlivých členských štátov alebo ich stáli diplomatickí zástupcovia v Štrasburgu.

Tretie stretnutie Kontaktnej skupiny Rady Európy pre Bielorusko sa uskutoční v júni.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)