Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rada Európy: Rusko by malo prehodnotiť likvidáciu organizácie Memorial

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Organizácia Memorial žiadosť prokuratúry označila za politicky motivovanú a oznámila, že na jej likvidáciu neexistujú žiadne zákonné dôvody.

Štrasburg 12. novembra (TASR) - Rada Európy (RE) vyzýva ruskú generálnu prokuratúru, aby prehodnotila svoju žiadosť na likvidáciu rešpektovanej ľudskoprávnej organizácie Memorial. Uvádza sa to vyhlásení generálnej tajomníčky RE Marije Pejčinovičovej Buričovej, o ktorom v piatok informovala agentúra AFP.

Pejčinovičová Buričová vyjadrila obavy, že likvidácia organizácie Memorial zasadí "ďalšiu zničujúcu ranu" občianskej spoločnosti, ktorá "je pilierom každej demokracie".

Svoj zámer týkajúci sa Memorialu oznámila ruská generálna prokuratúra vo štvrtok, keď avizovala, že požiadala najvyšší súd o likvidáciu organizácie, ktorá sa venuje skúmaniu dejín politických represií a ochrane ľudských práv. Dôvodom je jej "systematické porušovanie zákona o zahraničných agentoch". Súd sa žiadosťou prokuratúry bude zaoberať 25. novembra.

Organizácia Memorial žiadosť prokuratúry označila za politicky motivovanú a oznámila, že na jej likvidáciu neexistujú žiadne zákonné dôvody.

Rusko zaradilo organizáciu Memorial na zoznam zahraničných agentov v roku 2016. Súdy Memorialu viackrát udelili pokutu za porušenie zákona o zahraničných agentoch, píše na svojej stránke agentúra Interfax.