Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Rada Európy žiada kompenzačné mechanizmy pre obete vojny na Ukrajine

Na archívnej snímke ukrajinský vojak odpočíva vo vnútri budovy v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ruská federácia prišla o členstvo v Rade Európy 16. marca 2022.

Brusel/Štrasburg 24. februára (TASR) - Výbor ministrov Rady Európy (RE) na svojom piatkovom mimoriadnom zasadnutí v Štrasburgu opätovne potvrdil potrebu silnej a jednoznačnej medzinárodnej právnej reakcie na agresiu Ruska proti Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR.

Výbor ministrov – čiže rozhodovací orgán Rady Európy, ktorý tvoria ministri zahraničných vecí členských štátov – v oficiálnom vyhlásení privítal pokračujúce medzinárodné úsilie o vytvorenie trestného súdu pre ruské vojnové zločiny na Ukrajine a zabezpečenie zodpovednosti za tento zločin agresie.

Ministri zároveň uznali naliehavú potrebu vytvorenia registra na zaznamenávanie a dokumentovanie dôkazov a nárokov na škody, straty alebo zranenia, ku ktorým na Ukrajine došlo v dôsledku ruskej agresie.

Výbor ministrov preto vyzval generálnu tajomníčku Rady Európy Mariju Pejčinovičovú Buričovú, aby predložila spôsoby – vrátane komplementárnosti s už existujúcimi právnymi mechanizmami –, ktoré zaistia zriadenie a fungovanie takéhoto registra v spolupráci s Ukrajinou. Malo by sa tak diať pod záštitou alebo s pomocou Rady Európy ako inštitúcie.

Ruská federácia prišla o členstvo v Rade Európy 16. marca 2022. Výbor ministrov sa pre tento krok rozhodol po spustení ruskej agresie proti Ukrajine s poukázaním na to, že takáto agresia je v rozpore s ideálmi a zásadami, ktoré sú spoločným dedičstvom členských štátov Rady Európy, a v rozpore s medzinárodným právom.

Výbor ministrov aj pri príležitosti prvého výročia od vypuknutia vojny vyzval Ruskú federáciu, aby okamžite zastavila agresiu, úplne a bezpodmienečne stiahla svoje okupačné sily z územia Ukrajiny a prepustila všetkých unesených civilistov vrátane detí a všetkých, ktorí boli proti svojej vôli násilne premiestnení na územie Ruskej federácie.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)