Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rada OSN odsúdila Asadov režim za masakru v Húlá

Foto: TASR/AP

Za prijatie dokumentu, predloženého Katarom, Tureckom a USA, hlasovalo na krízovom zasadnutí v Ženeve 41 zo 47 členských štátov rady. Proti hlasovali Čína, Kuba a Rusko.

Ženeva 1. júna (TASR) - Rada OSN pre ľudské práva odsúdila režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada za masakru v oblasti Húlá, pri ktorej minulý týždeň zahynulo vyše 100 civilistov, vrátane veľkého množstva detí.

Podľa prijatej rezolúcie sú za masakru zodpovedné zložky podporujúce Asadov režim a sýrske vládne sily. Rada súčasne vyzvala OSN na začatie vyšetrovania, ktoré by malo identifikovať konkrétnych vinníkov a zhromaždiť dôkazy pre ich prípadné trestné stíhanie.

Za prijatie dokumentu, predloženého Katarom, Tureckom a USA, hlasovalo na krízovom zasadnutí v Ženeve 41 zo 47 členských štátov rady. Proti hlasovali Čína, Kuba a Rusko. Dvaja delegáti sa zdržali hlasovania a jeden na zasadnutie neprišiel.

Sýrska delegácia obvinila zo zodpovednosti za krviprelievanie teroristov, čo je označenie Damasku pre protivládnych povstalcov, pričom prisľúbila dôkladné vyšetrenie okolností masakry. Text rezolúcie odmietla ako politicky motivované zasahovanie do vnútorných záležitostí Sýrie.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-Mun dnes vyhlásil, že eskalácia násilia v Sýrii vyžaduje rozhodnejšie kroky zo strany medzinárodného spoločenstva, v opačnom prípade môže krajina skĺznuť do občianskej vojny.

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes varovala Rusko, že jeho pozícia ku konfliktu v Sýrii je medzinárodným spoločenstvom aj samotným Damaskom vnímaná ako podpora kontinuity Asadovho režimu.