Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rada OSN pre ľudské práva bude rokovať o Mjanmarsku či Navaľnom

Vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj, archvína snímka. Foto: TASR/AP

Na zasadnutí výboru, ktoré bude trvať štyri týždne, vystúpi viacero prezidentov a predsedov vlád vrátane venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorého vláda zaviedla tvrdé represie voči opozícii.

Ženeva 22. februára (TASR) - Rada OSN pre ľudské práva v pondelok v Ženeve otvorila svoje prvé zasadnutie v tomto roku, na ktorom sa bude venovať vojenskému prevratu v Mjanmarsku a zatknutiu lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného, ale aj porušovaniu ľudských práv v ďalších krajinách vrátane Etiópie či Srí Lanky. Informovala o tom agentúra AP.

Na zasadnutí výboru, ktoré bude trvať štyri týždne, vystúpi viacero prezidentov a predsedov vlád vrátane venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorého vláda zaviedla tvrdé represie voči opozícii. Na zasadnutí sa taktiež zúčastní zástupca Spojených štátov, ktoré z rady odišli v roku 2018 počas úradovania vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Ten tvrdil, že rada je predpojatá voči Izraelu a jej členmi sú viaceré krajiny porušujúce ľudské práva.

Rada sa pravdepodobne bude zaoberať aj situáciou utláčanej moslimskej menšiny Ujgurov v Číne, porušovaním ľudských práv v etiópskom regióne Tigray a taktiež štátom podporovaným násilím v Nikaragui.

"Porušovanie ľudských práv sa nevyhýba žiadnemu kútu našej planéty," povedal generálny tajomník OSN António Guterres. Počas svojho vystúpenia odsúdil rasizmus, diskrimináciu, xenofóbiu a uviedol tiež medzinárodnú hrozbu belošskej nadradenosti a neonacistických hnutí.

Zasadnutie Rady OSN pre ľudské práve prebieha takmer výlučne online a koná sa v období, keď sa boj proti koronavírusu stáva vo viacerých krajinách zámienkou pre obmedzovanie ľudských práv a zhoršuje sa tiež situácia extrémnej chudoby.