Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rada OSN pre ľudské práva nariadila vyšetrovanie zásahov v Iráne

Iránske ženy chodia po obchodnej štvrti bez povinných islamských šatiek na severe Teheránu Foto: TASR/AP

Za vytvorenie medzinárodnej vyšetrovacej misie hlasovalo 25 krajín, šesť bolo proti a 16 sa zdržalo.

Ženeva 24. novembra (TASR) - Rada OSN pre ľudské práva vo štvrtok odsúdila Irán za potláčanie pokojných protestov po smrti mladej Iránky Mahsy Amíníovej. Zároveň odhlasovala vytvorenie misie, ktorá bude vyšetrovať krvavé zásahy proti demonštrantom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Za vytvorenie medzinárodnej vyšetrovacej misie hlasovalo 25 krajín, šesť bolo proti a 16 sa zdržalo. Jej úlohou bude vyšetriť všetky prípady porušovania ľudských práv počas potláčania protestov a zhromažďovať o tom fakty.

Pred hlasovaním vládli obavy, že Iránu a jeho spojencom sa podarí rezolúciu zablokovať, ale po oznámení výsledkov prepukol medzi prítomnými búrlivý potlesk.

Veľvyslankyňa USA pri Rade OSN pre ľudské práva Michele Taylorová ocenila výsledok hlasovania. "Iránski predstavitelia nebudú môcť páchať tieto násilné zásahy anonymne. Medzinárodné spoločenstvo sa pozerá," uviedla vo vyhlásení.

Hlasovanie sa konalo na záver mimoriadneho zasadnutia o situácii v Iráne, o ktoré požiadali Nemecko a Island s podporou 50 krajín. Iránske protivládne demonštrácie vyvolal smrť 22-ročnej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amíníovej vo väzbe mravnostnej polície, ktorá ju zatkla za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania. Demonštrácie prerástli do rozsiahleho hnutia proti teokratickému režimu, ktorý v Iráne vládne od roku 1979.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk na zasadnutí rady povedal, že od smrti Amíníovej bolo zabitých už vyše 300 ľudí. V Nórsku sídliaca ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights stanovila počet obetí na viac než 400, vrátane vyše 50 detí.

Zatknutých bolo asi 14.000 ľudí vrátane detí, čo je podľa Türka "otrasné číslo". Skritizoval aj najmenej šesť trestov smrti, ktoré súdy udelili demonštrantom.

Medzi zatknutými je množstvo celebrít, ktoré podporili protestujúcich, vrátane bývalého hráča iránskej futbalovej reprezentácie Virju Ghafúrího. Zadržali ho štvrtok za "protištátnu propagandu".