Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rada OSN v súvislosti s ruskou inváziou zriadi vyšetrovaciu komisiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za zriadenie zmienenej komisie hlasovalo 32 z 47 členov rady, pričom proti boli iba Rusko a Eritrea. Zvyšných 13 členov sa hlasovania zdržalo, medzi nimi aj Čína, India, Venezuela či Kuba.

New York 4. marca (TASR) - Rada OSN pre ľudské práva zahlasovala v piatok drvivou väčšinou za zriadenie nezávislej medzinárodnej vyšetrovacej komisie, ktorá prešetrí obvinenia z porušovania ľudských práv počas ruskej invázie na Ukrajine. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

Za zriadenie zmienenej komisie hlasovalo 32 z 47 členov rady, pričom proti boli iba Rusko a Eritrea. Zvyšných 13 členov sa hlasovania zdržalo, medzi nimi aj Čína, India, Venezuela či Kuba.

Spomínaná vyšetrovacia komisia bude mať troch členov, ktorých cieľom bude "zabezpečiť, aby boli voči zodpovedným vyvodené následky."

Rada so sídlom v Ženeve zriadenie komisie odsúhlasila prijatím rezolúcie, ktorou zároveň "čo najdôraznejšie" odsúdila "porušovanie ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva v dôsledku agresie Ruskej federácie voči Ukrajine."

Text predmetnej rezolúcie, ktorú predložil Kyjev, vyzýva na okamžité stiahnutie ruských vojsk z celého územia Ukrajiny.

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo v stredu svoju vlastnú rezolúciu, v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny. Valné zhromaždenie hlasovalo o návrhu tejto právne nezáväznej rezolúcie počas tretieho dňa svojho mimoriadneho zasadnutia o rusko-ukrajinskom konflikte. Za rezolúciu sa vyslovilo 141 členských štátov, proti ich hlasovalo len päť. Hlasovania sa zdržalo 35 krajín vrátane Číny.

Vlastné vyšetrovanie možných vojnových zločinov na Ukrajine zároveň medzičasom začal Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu, pripomína AFP.