Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Moslimská rada: Moslimovia nie sú vo Francúzsku prenasledovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa totiž minulý týždeň zaviazal, že bude bojovať proti islamským radikálom.

Paríž 26. októbra (TASR) - Moslimovia "nie sú vo Francúzsku prenasledovaní", vyhlásila v pondelok Francúzska rada pre moslimskú vieru. Reagovala tak na situáciu, keď sa medzi moslimskými krajinami a Parížom vyostruje spor okolo radikálneho islamu a slobody prejavu, uviedla tlačová agentúra AFP.

"Francúzsko je veľká krajina, moslimskí občania nie sú prenasledovaní, slobodne si stavajú mešity a slobodne praktizujú svoju vieru," uviedla rada, ktorá vystupuje ako oficiálny sprostredkovateľ medzi štátom a moslimskými veriacimi vo Francúzsku.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa totiž minulý týždeň zaviazal, že bude bojovať proti islamským radikálom. Vyjadril sa tak po tom, ako bol 16. októbra brutálne zavraždený stredoškolský učiteľ dejepisu, ktorý predtým v rámci triednej diskusie o slobode vyjadrovania ukázal študentom karikatúry moslimského proroka Mohameda.

Macronov prísľub o boji proti moslimským radikálom však počas víkendu vyvolal protesty v mnohých krajinách s väčšinovo moslimským obyvateľstvom. V Sýrii ľudia pálili Macronove fotografie, v líbyjskom hlavnom meste Tripolis podpaľovali francúzske vlajky, v supermarketoch v Katare a Kuvajte zasa vyhlásili bojkot francúzskym výrobkom a podobné výzvy sa objavili aj v Jordánsku i ďalších štátoch.

Geoffroy Roux de Bézieux, prezident francúzskej zamestnávateľskej federácie MEDEF, označil v pondelok takýto bojkot za "nerozumný". Priznal však, že je zlou správou pre francúzskych výrobcov, ktorí sú už aj tak ťažko zasiahnutí dôsledkami pandémie vyvolanej koronavírusom. Zároveň vyhlásil, že takémuto vydieraniu nemožno podľahnúť, lebo ide o hodnoty, na ktorých stojí Francúzska republika. "Je čas, aby princípy boli viac ako obchod," zdôraznil.

Francúzska ministerka kultúry Roselyne Bachelotová v pondelok vo vysielaní televízie BFM trvala na tom, že "sa nevedie boj proti francúzskym moslimom, bojuje sa len proti islamizmu a terorizmu".