Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rada pre udeľovanie milosti USA rozhodla o prepustení vraha Kennedyho

Na archívnej snímke z 2. apríla 1968 americký senátor Robert F. Kennedy. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak po tom, čo jeho prepustenie podporili dvaja Kennedyho synovia.

Los Angeles 28. augusta (TASR) - Rada amerického štátu Kalifornia pre udeľovanie milosti rozhodla v piatok o podmienečnom prepustení muža, ktorý bol usvedčený z vraždy newyorského senátora Roberta F. Kennedyho z roku 1968. Stalo sa tak po tom, čo jeho prepustenie podporili dvaja Kennedyho synovia, informuje stanica Sky News.

Členovia rady v meste San Diego zahlasovali za prepustenie 77-ročného Sirhána Bišára Sirhána, Palestínčana s jordánskym občianstvom, na základe jeho v poradí už 16. žiadosti dostať sa z väzenia.

Sirhána po priznaní sa k spáchaniu skutku najprv v roku 1969 odsúdili na smrť, v roku 1972 však tento verdikt zmenili na doživotie po tom, čo kalifornský najvyšší súd trest smrti zrušil. Vo väzení si odpykal dosiaľ 53 rokov.
V roku 1925 sa narodil americký politik a senátor ROBERT FRANCIS KENNEDY, mladší brat amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Zomrel 6.6.1968 (na následky zranenia pri atentáte z 5.6.).
Foto: TASR/AP

Roberta Kennedyho, brata prezidenta Johna F. Kennedyho zastreleného v roku 1963, zavraždili v hoteli Ambassador v Los Angeles krátko po tom, čo vyhral prezidentské primárky demokratov v Kalifornii. Atentát sa stal v noci zo 4. na 5. júna niekoľko minút po polnoci. Ťažko zranený senátor žil ešte 26 hodín, ale v nemocnici svojmu zraneniu podľahol.

Sky News však upozorňuje, že rozhodnutie rady ešte automaticky nazaručuje, že sa Sirhán skutočne dostane na slobodu. Rozhodnutie dvojčlenného panelu musia najprv v lehote 90 dní preskúmať pracovníci rady a následne ho musí schváliť i kalifornský guvernér Gavin Newsom, ktorý má na zváženie 30 dní.