Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Radikáli z Talibanu zabili desať odmínovačov na severe Afganistanu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Násilnosti v Afganistane sa zintenzívnili počnúc 1. májom, keď Spojené štáty začali s konečných sťahovaním svojich vojsk z tejto stredoázijskej krajiny.

Kábul 9. júna (TASR) - Najmenej desať pracovníkov odstraňujúcich míny prišlo o život na severe Afganistanu v provincii Baghlán, keď na nich v utorok neskoro večer miestneho času zaútočili militanti z hnutia Taliban. Informovalo o tom v stredu afganské ministerstvo vnútra, píšu agentúry DPA a AFP.

Okrem desiatich zastrelených osôb utrpelo zranenia najmenej 14 ďalších ľudí. "Taliban vnikol do komplexu agentúry na odmínovacie práce... a začal na všetkých strieľať," povedal novinárom hovorca rezortu vnútra Tárik Árjan.

Hovorca tamojšieho guvernéra pre AFP povedal, že k útoku došlo v oblasti ovládanej armádou a útočníci mali na tvári masky. Samotný Taliban sa bezprostredne k útoku nepriznal.

Podľa miestnych médií ide o odmínovací areál medzinárodnej mimovládnej organizácie Halo Trust, pre ktorú v Afganistane podľa jej webstránky pracuje 2600 spolupracovníkov. Program tejto organizácie na zneškodňovanie mín vedú Afganci.

DPA pripomína, že pomocné projekty neziskových organizácií sa v Afganistane stávajú terčom útokov často. Vlani bolo podľa údajov organizácie Inso zaznamenaných 180 takýchto prípadov, pričom zranenia utrpelo 27 ľudí, 14 prišlo o život a 42 bolo unesených.

Násilnosti v Afganistane sa zintenzívnili počnúc 1. májom, keď Spojené štáty začali s konečných sťahovaním svojich vojsk z tejto stredoázijskej krajiny. V mnohých okresoch, kde dochádza v posledných mesiacoch k prudkým bojom, nastražujú povstalci na cestných komunikáciách bomby a míny – cieľom útokov sa však často nestávajú vládne sily, ale civilisti.