Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rádio Sloboda spúšťa v Pobaltí spravodajský program pre ruskú menšinu

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Cieľom je príslušníkom po rusky hovoriacej menšiny ponúknuť objektívne spravodajstvo. RFE/RL chce takisto vzdorovať dezinformáciám, ktoré šíri Moskva.

Riga 22. marca (TASR) - Americká stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) spustila v Estónsku, Lotyšsku a Litve nový program pre ruskojazyčných poslucháčov. Cieľom je príslušníkom po rusky hovoriacej menšiny ponúknuť objektívne spravodajstvo. RFE/RL chce takisto vzdorovať dezinformáciám, ktoré šíri Moskva. TASR informuje na základe stredajšej správy agentúry DPA.

Polhodinový program s názvom "Current Time Baltics" bude vysielaný naživo od pondelka do piatku o 17.00 h. Produkovaný je v redakcii RFE/RL v Rige s podporou novinárov v Tallinne a Vilniuse. Jedným z prvých hosťov v štúdiu bol lotyšský prezident Egils Levits. Pobočku v metropole Lotyšska otvorila stanica po tom, čo bola donútená zavrieť svoju pobočku v Moskve.

Výkonný riaditeľ RFE/RL Jamie Fly vo vyhlásení uviedol, že tento program bude "dôležitou protiváhou k škodlivým klamstvám Kremľa týkajúcich sa demokratických inštitúcií a hodnôt pobaltských štátov".

DPA píše, že mnohí ľudia patriaci k ruskojazyčnej menšine žijúcej v troch pobaltských štátoch dlho sledovali len ruskú štátnu televíziu, ktorá vysielala z Moskvy. Po začiatku ruskej invázie na Ukrajine však Estónsko, Lotyšsko a Litva ruskú televíziu zakázali z dôvodu šírenia nepravdivých informácií a vojnovej propagandy či podnecovania nenávisti.

Rádio Slobodná Európa je financované formou grantu z rozpočtu Kongresu USA, avšak ako tvrdí, Washington do jeho spravodajstva nijako nezasahuje. Vysiela v 27 jazykoch a týždenne ho počúva vyše 40 miliónov ľudí v 23 krajinách.