Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Radnica v Madride sa musela ospravedlniť za kráľa Baltazára

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Je to poľutovaniahodná chyba, priznala novinárom podpredsedníčka pravicovej samosprávy María Inmaculada Sanz Oterová.

Madrid 6. januára (TASR) - Kancelária primátora španielskeho hlavného mesta Madrid sa ospravedlnila za video, v ktorom rolu jedného z troch kráľov z Východu - Baltazára - stvárňuje beloch s načiernenou tvárou, zámerne hovoriaci zlou španielčinou s prízvukom.

Ako informovala agentúra DPA, toto video bolo v posledných dňoch zaslané niekoľkým desiatkam detí, ktorých rodičia si ho vyžiadali z radnice na sprestrenie sviatku Zjavenia Pána. Ide o deň, keď deti v Španielsku dostávajú darčeky, ktoré im prinášajú práve traja biblickí králi - Gašpar, Melichar a Baltazár.

Radnica však bola koncom týždňa v súvislosti s vyobrazením tohtoročného Baltazára obvinená z rasizmu a bola nútená sa ospravedlniť.

"Je to poľutovaniahodná chyba," priznala novinárom podpredsedníčka pravicovej samosprávy María Inmaculada Sanz Oterová. Dodala, že pri výbere herca došlo k chybe. Doplnila, že spoločnosť, ktorá klip na objednávku vyrobila, musí radnici podať vysvetlenie.

Rita Maestreová, líderka ľavicovej opozície v madridskom zastupiteľstve, odsúdila rasistický podtón tohto videa.

Za neodpustiteľné a nezodpovedné ho označilo aj protirasistické združenie Afroféminas, ktoré o klipe na sociálnych sieťach napísalo, že zosmiešňuje černošské obyvateľstvo.

Spoločnosť, ktorá video vyrobila, sa ospravedlnila a uviedla, že nemala zámer niekoho zosmiešniť: jej snahou bolo dosiahnuť, aby Baltazár pôsobil na deti "vierohodne".

S praxou najímania načierno namaľovaného belocha do roly kráľa z Orientu skoncovala v roku 2016 ľavicová primátorka Manuela Carmenaová, ktorá Madrid spravovala v rokoch 2015-19. Odvtedy úlohu Baltazára zverovali mužovi tmavej pleti.

Blackface je forma divadelného mejkapu, používaného prevažne nečernošskými umelcami na vykreslenie karikatúry osoby čiernej pleti. V USA si táto praktika získala popularitu v 19. storočí a prispela k rozšíreniu rasových stereotypov.