Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Raketa vystrelená Severnou Kóreou zrejme preletela ponad Japonsko

Ilusračná snímka. Foto: TASR/AP

KĽDR tak odpálila už piatu raketu za uplynulý týždeň. K prvému odstrelu došlo pred štvrtkovou návštevou americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej v Južnej Kórei.

Tokio 4. októbra (TASR) - Japonsko vydalo v utorok varovanie pre obyvateľov niektorých oblastí s výzvou na evakuáciu do úkrytov po tom, čo Severná Kórea vystrelila ďalšiu neidentifikovanú balistickú raketu. Podľa úradu japonského premiéra raketa zrejme preletela ponad Japonsko, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Zdá sa, že Severná Kórea vystrelila raketu. Prosím, evakuujte sa do budov alebo do podzemia," uviedla japonská vláda vo výzve vydanej o 7:29 h miestneho času (0:29 h SELČ). Japonská televízia NHK spresnila, že poplach sa vzťahoval na dva severné regióny krajiny.

Približne o pol hodinu neskôr uviedol úrad japonského premiéra na sociálnej sieti Twitter, že "strela, ktorá sa javila ako severokórejská balistická raketa, zrejme preletela ponad Japonsko".

Japonská pobrežná stráž vzápätí informovala, že raketa už pravdepodobne dopadla do mora a vydala varovanie pre plavidlá.

O vystrelení nešpecifikovanej balistickej rakety Severnou Kóreou smerom na východ informovala v utorok aj juhokórejská armáda, pripomína AFP.

KĽDR tak odpálila už piatu raketu za uplynulý týždeň. K prvému odstrelu došlo pred štvrtkovou návštevou americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej v Južnej Kórei, k druhému niekoľko hodín po jej odchode z krajiny.

Južná Kórea, Japonsko a USA následne v piatok zorganizovali trojstranné protiponorkové cvičenia vo Východnom mori. Cvičenie sa uskutočnilo po tom, čo juhokórejskí predstavitelia počas uplynulého víkendu upozornili, že Pchjongjang by sa mohol pripravovať na odpálenie balistickej rakety z ponorky.