Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Raketový útok na dom v Dnipre: Zelenskyj odsúdil mlčanie ľudí v Rusku

Záchranári odnášajú zranenú ženu z trosiek výškovej obytnej budovy po sobotňajšom raketovom útoku ruskej armády v meste Dnipro na východe Ukrajiny v nedeľu 15. januára 2023. Foto: TASR/AP

Bojujeme o každého človeka. Záchranné práce budú pokračovať dovtedy, pokiaľ bude čo i len najmenšia šanca na záchranu životov, zdôraznil Zelenskyj.

Kyjev 16. januára (TASR) — Spod trosiek bytového domu vo východoukrajinskom meste Dnipro, ktorý dostal v sobotu zásah pri ďalšej vlne raketových útokov ruskej armády, záchranári vytiahli ďalšie telá obetí, čím ich celkový počet stúpol na 35. Medzi obeťami sú aj dve deti.

Podľa TASR odvolávajúcej sa na agentúru AFP o tom v pondelok informoval gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko.

Vo svojom statuse zverejnenom na sociálnych sieťach Rezničenko napísal, že osud 35 obyvateľov bytového domu je stále neznámy. "Pátranie po ľuďoch pod troskami pokračuje," ubezpečil.

Agentúra AFP spresnila, že pri útoku na mesto Dnipro z popoludnia 14. januára sa jeden zo segmentov zasiahnutého deväťposchodového domu úplne zrútil.

Spod závalov sa podarilo nateraz zachrániť 39 ľudí. V súvislosti so zásahom domu raketou bolo zranených 75 ľudí vrátane 14 detí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na pondelok vo svojom pravidelnom videopríhovore uviedol, že Ukrajina dostala po útoku mnoho prejavov sústrasti z celého sveta, za ktoré sa poďakoval.

Súčasne kritizoval a odsúdil "zbabelé mlčanie" ľudí v Rusku, ktorí "ani teraz nedokážu zopár slovami odsúdiť tento teror, hoci všetko dobre vidia a chápu."

"Vaše zbabelé mlčanie, váš pokus 'prečkať' to, sa skončí len tým, že si jedného dňa po vás prídu tí istí teroristi," povedal Zelenskyj po rusky.