Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Rakušan: Česká a slovenská polícia má nelegálnu migráciu pod kontrolou

Vít Rakušan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Okrem aktuálnych otázok spojených aj s veľkým prílevom utečencov z Ukrajiny hovorili podľa šéfa slovenského rezortu vnútra tiež o solidarite vnútri Európy.

Praha 13. júla (TASR) - Česká a slovenská polícia spolupracujú na riešení problému s nelegálnou migráciou, situáciu majú zatiaľ pod kontrolou. Česko preto nemusí pristupovať k riešeniu, akým bolo vlani uzavretie hraníc so Slovenskom a opätovné zavedenie kontrol. Vo štvrtok to po stretnutí so slovenským ministrom vnútra Ivanom Šimkom vyhlásil jeho český rezortný partner Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Nechceme vzbudzovať nejaké negatívne očakávania. Slovenská a česká polícia spolupracujú, darí sa nám zatiaľ mať situáciu pod kontrolou, preto ani česká strana nemusí pristupovať k žiadnym radikálnym riešeniam," povedal Rakušan a poďakoval sa Slovensku za spoluprácu. Vďaku českým kolegom vyjadril aj slovenský minister. "Osvedčili sa nám napríklad spoločné policajné hliadky vo vlakoch, ale dobrá spolupráca aj v ďalších oblastiach," spresnil formu spolupráce Šimko.

Ministri tiež diskutovali o aktuálnych otázkach spojených aj s veľkým prílevom utečencov z Ukrajiny a o ich integrácii v ČR a SR. "Treba si uvedomiť aj rozmer, že z dlhodobého pohľadu sú pre krajinu Ukrajinci žijúci na Slovensku ekonomickým prínosom," povedal Šimko. Podľa šéfa slovenského rezortu vnútra hovorili tiež o solidarite vnútri Európy. "Koncepčné dlhodobé riešenia tohto problému môžeme robiť len v rámci Európy," myslí si Šimko.

Za ďalšiu kľúčovú tému rokovania označil boj s hybridnými hrozbami a dezinformáciami, takzvané "budovanie odolnej spoločnosti". Zdôraznil, že to síce bolo potrebné vždy, ale v tejto dobe obzvlášť. Podľa Šimka nejde len o bezpečnostný problém dneška, ale najmä budúcnosti, preto by sa mal riešiť aj výchovou.

Podľa Rakušana je do riešenia tejto otázky potrebné zapojiť napríklad aj rezort školstva. "Aby sme dlhodobo zvládali vychovávať takú generáciu, ktorá bude vedieť kriticky hodnotiť informácie, bude vedieť čeliť dezinformačným tlakom a bude im napríklad čeliť tak aktívne, že dezinformátori časom z nášho priestoru zmiznú," povedal český minister. Šimko dodal, že skúsenosti ČR v spolupráci rezortov vnútra a školstva sú pre Slovensko veľmi užitočné.

Ministri rokovali aj o novej zmluve o policajnej spolupráci, ktorá nahradí tú z roku 2004. Podľa rezortov už nevyhovuje súčasným potrebám. Pôjde o komplexný dokument, ktorý zahrnie všetky formy cezhraničnej spolupráce – napríklad zásahy pri ohrození života či zdravia osôb na území druhého štátu, spoluprácu pri dočasnom zavedení kontrol na hraniciach alebo úpravu odovzdávania osôb medzi zmluvnými štátmi.