Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rakušan: ČR sprísni kontroly pasov utečencov z Ukrajiny

Na archívnej snímke Vít Rakušan. Foto: TASR / AP

Rakušan podľa servera Novinky.cz upozornil, že rómski utečenci z Ukrajiny majú často aj maďarské občianstvo, a teda nemajú v skutočnosti nárok na pomoc v ČR.

Praha 10. mája (TASR) - Česká polícia bude prísnejšie kontrolovať, či utečenci tvrdiaci o sebe, že sú utečenci z Ukrajiny, majú v pasoch pečiatku o prekročení hraníc Európskej únie. Oznámil to v utorok český minister vnútra Vít Rakušan, informuje TASR podľa správy servera iDNES.cz.

"Problém sa nedá vyriešiť tak, že prijmeme každého," cituje ministra iDNES.cz. Rakušan podľa servera Novinky.cz upozornil, že rómski utečenci z Ukrajiny majú často aj maďarské občianstvo, a teda nemajú v skutočnosti nárok na pomoc v ČR.

V tejto súvislosti chce Rakušan osloviť maďarského ministra vnútra a vyzvať ho, aby kontroly utečencov na maďarskej strane prebiehali nielen formálne, ale aj skutočne.

Rakušan zároveň uviedol, že požiada ukrajinského ministra vnútra, aby polícia v Zakarpatskej oblasti venovala pozornosť tomu, či tam niekto nevyvíja trestnú činnosť organizovaním ciest tamojších obyvateľov do ČR, pričom im sľubuje nesplniteľné.