Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rakúšan Handke si v Štokholme prevzal Nobelovu cenu za literatúru

Rakúsky spisovateľ Peter Handke si preberá z rúk švédskeho kráľa Karla XVI. Gustáva Nobelovu cenu za literatúru počas slávnostného ceremoniálu odovzdávania Nobelových cien za rok 2019 v Štokholme 10. decembra 2019. Foto: FOTO TASR/AP

Handke spolu s ďalším tohtoročnými laureátmi Nobelovej ceny si cenu prevzali z rúk švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva na oficiálnej slávnosti v štokholmskej koncertnej sieni.

Štokholm 10. decembra (TASR) - Rakúsky spisovateľ Peter Handke prevzal v utorok vo švédskom Štokholme Nobelovu cenu za literatúru za rok 2019. Proti udeleniu ocenenia Handkemu protestovali desiatky ľudí vo Švédsku aj zahraničí; spisovateľ je totiž všeobecne známy ako obdivovateľ zosnulého srbského lídra Slobodana Miloševiča. Informovala o tom agentúra Reuters.

Handke spolu s ďalším tohtoročnými laureátmi Nobelovej ceny si cenu prevzali z rúk švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva na oficiálnej slávnosti v štokholmskej koncertnej sieni. Etiópsky premiér Abiy Ahmed Ali si Nobelovu cenu za mier prevzal tradične už skôr v utorok v nórskom Osle.

Poľská spisovateľka Olga Tokarczuková si prevzala Nobelovú cenu za literatúru za vlaňajší rok. Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za rok 2019 získali Gregg L. Semenza (Spojené štáty), Peter J. Ratcliffe (Británia) a William G. Kaelin (Spojené štáty) za výskum molekulárnych mechanizmov, prostredníctvom ktorých bunky vnímajú dostupnú hladinu kyslíka a reagujú na ňu. Polovicu Nobelovej ceny za fyziku dostali švajčiarski astronómovia Michel Mayor a Didier Queloz za objav prvej exoplanéty obiehajúcej okolo hviezdy podobnej nášmu Slnku; druhú polovicu udelili kanadsko-americkému kozmológovi Jamesovi Peeblesovi za výskum fyzikálnej kozmológie. Nobelovu cenu za chémiu za rok 2019 dostali traja vedci - John B. Goodenough (Spojené štáty), M. Stanley Whittingham (Británia) a Akira Jošino (Japonsko) - za "vývoj lítiovo-iónových batérií".

Laureáti Nobelovej ceny si prevzali medailu a diplom. Každá cena je finančne dotovaná sumou deväť miliónov švédskych korún (vyše 852.000 eur).



Prestížne ocenenie, ktoré 76-ročnému Handkemu udelili švédska Kráľovská akadémia vied, rozprúdilo na Balkáne a inde polemiku namierenú proti tomuto gestu.

Handke si okrem iného vyslúžil kritiku za to, že v roku 2006 vystúpil s prejavom na pohrebe Miloševiča, ktorý zomrel vo väzbe v holandskom Haagu, čakajúc na súdny proces v súvislosti so svojou úlohou počas vojen na Balkáne v 90. rokoch. Handke bol počas krvavého rozpadu bývalej Juhoslávie horlivým obhajcom Srbov.

Z dôvodu Handkeho postoja k Miloševičovi sa na odovzdaní Nobelovej ceny nezúčastnili zástupcovia Chorvátska, Bosny a Hercegoviny, Albánska, Kosova a Turecka.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v utorok pridal ku kritikom udelenia Nobelovej ceny za literatúru Handkemu. Vo svojom vyhlásení Erdogan poukázal na paradox, že v deň, keď sa slávi Medzinárodný deň ľudských práv, sa prestížna Nobelova cena udeľuje "rasistovi, ktorý popiera genocídu v Bosne a Hercegovine a ktorý obhajuje vojnových zločincov".