Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rakúska finančná polícia uskutočnila raziu v centre Amazonu pri Viedni

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia skontrolovala 174 zamestnancov v 36 firmách a odhalila 49 porušení pracovného práva. Okrem iného firmy porušovali zákony o mzdách a sociálnom dumpingu, či legislatívu o zamestnávaní cudzincov.

Viedeň/Seattle 18. februára (TASR) - Finančná polícia v utorok uskutočnila raziu v spoločnosti Amazon Österreich, konkrétne v centre Grossebersdorf pri Viedni. Cieľom nebol samotný Amazon, ale jeho partneri, ktorí v jeho mene doručujú balíky v oblasti Viedne. Podľa informácií denníka Die Presse finančná polícia má totiž podozrenie zo zamestnávania ľudí na čierno.

Ministerstvo financií pre agentúru APA raziu potvrdilo. Počas prehliadky úradníci skonfiškovali zoznamy vodičov, aby skontrolovali pracovné časy. Podľa hovorcu ministerstva mnohí z približne 500 zamestnancov doručovateľských firiem majú len skrátené pracovné úväzky. Polícia skontrolovala 174 zamestnancov v 36 firmách a odhalila 49 porušení pracovného práva. Okrem iného firmy porušovali zákony o mzdách a sociálnom dumpingu, ako aj legislatívu o zamestnávaní cudzincov.

Hovorca ministerstva vysvetlil, že doručovateľská branža je náchylná na protiprávne zamestnávanie, preto je často kontrolovaná. Dôvodom pre raziu boli dve sťažnosti od partnerských firiem, voči Amazonu sa však vyšetrovanie nevedie.

Amazon otvoril svoje centrum v Grossebersdorfe vo februári 2019 a zamestnáva tu stabilne 70 ľudí, ku ktorým sa v závislosti od sezóny pridáva ďalších 150. V apríli tohto roka plánuje Amazon otvoriť ďalší veľkosklad južne od Viedne.