Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rakúska polícia podnikla razie proti falošným očkovacím certifikátom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia majú podozrenie, že obvinené osoby falšovali dokumenty nielen pre seba, ale aj pre priateľov a známych.

Viedeň 5. januára (TASR) - Rakúska polícia v stredu oznámila, že vykonala razie v dvoch desiatkach domov, pričom zadržala vybavenie a začala vyšetrovať viacero osôb pre podozrenie z falšovania očkovacích certifikátov. Informovala o tom agentúra AFP.

Približne 100 policajtov prehľadalo celkovo 24 obydlí a posvietilo si na 22 podozrivých, ktorí sú obvinení z poskytovania falošných certifikátov ľuďom, ktorí neboli očkovaní. Vyšetrovatelia majú podozrenie, že obvinené osoby falšovali dokumenty nielen pre seba, ale aj pre priateľov a známych, uviedlo ministerstvo vnútra vo vyhlásení.

Jednotka špecializujúca sa na odhaľovanie falošných covidpasov podľa úradov preverovala ľudí, ktorí o svojej nekalej činnosti diskutovali na sociálnych sieťach. Pri vyšetrovaní prípadu pomáha aj európsky policajný úrad Europol so sídlom v Haagu.

"Organizovaný zločin a používanie falošných očkovacích certifikátov nie je triviálna záležitosť, ale trestný čin," povedal rakúsky minister vnútra Gerhard Karner.

Rakúska polícia tvrdí, že denne kontroluje približne 30.000 očkovacích preukazov.

V novembri sa Rakúsko stalo prvou a zatiaľ jedinou krajinou v Európe, ktorá oznámila, že očkovanie proti COVID-19 bude povinné pre všetkých. Nariadenie, ktoré nadobudne platnosť vo februári, už prinútilo podľa AFP mnohých odporcov očkovania, aby sa dali zaočkovať.