Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúska prokuratúra má k dispozícii celé video spojené s kauzou Ibiza

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia majú k dispozícii video s dĺžkou 12 hodín, 32 minút a 38 sekúnd, ako aj audiosúbory s dĺžkou osem hodín, 14 minút a tri sekundy.

Viedeň 27. mája (TASR) - Rakúski vyšetrovatelia získali celé niekoľkohodinové video spojené s korupčnou kauzou Ibiza, ktorá sa týka bývalého vicekancelára a expredsedu krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho. Informovala o tom v stredu agentúra APA.

Vyšetrovatelia majú k dispozícii video s dĺžkou 12 hodín, 32 minút a 38 sekúnd, ako aj audiosúbory s dĺžkou osem hodín, 14 minút a tri sekundy. Rakúska kriminálna polícia v tejto súvislosti na nariadenie viedenskej prokuratúry zverejnila niekoľko fotografií doteraz neidentifikovanej ženy, ktorá vo videu slúžila ako volavka. Vyšetrovatelia chcú týmto spôsobom spomínanú osobou vypátrať a získať ďalšie informácie o pozadí nahrávania a šírenia videa tajne natočeného na španielskom ostrove Ibiza.

Celkovo prebieha na oboch rakúskych štátnych prokuratúrach 40 samostatných vyšetrovaní pre podozrenia zo spáchania 31 trestných činov.

Za posledných 365 dní bolo zhotovených 139 správ o predbežných výsledkoch vyšetrovania, polícia vykonala 55 domových prehliadok, desať dobrovoľných kontrol a 259 oficiálnych výsluchov. Takisto vydala päť príkazov na zadržanie a 13 žiadostí a právnu pomoc. Doteraz zaistila dovedna 34 terabajtov dát.

Vyšetrovanie, ktoré prebieha už rok, rozdelili na dve časti. Na jednej strane ide o objasnenie pozadia vzniku tohto videa a na druhej strane o preverenie toho, či majú vyjadrenia Stracheho a jeho spolustraníka Johanna Gudenusa kriminálne pozadie.

Na videonahrávke tajne zhotovenej na španielskom ostrove Ibiza v roku 2017 Strache diskutuje o možných nelegálnych daroch pre FPÖ a údajnej príbuznej istého ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak jeho strane pomôže k úspechu vo voľbách.