Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúska prokuratúra zastavila stíhanie v kauze Ischgl

Zľava advokát Alexander Klauser a predseda Asociácie na ochranu spotrebiteľov Peter Kolba počas spoločnej tlačovej konferencie k súdnemu procesu proti rakúskemu regiónu Tirolsko pre ohrozenie verejného zdravia v lyžiarskom stredisku Ischgl, ktoré bolo ohniskom nákazy novým koronavírusom, vo Viedni 23. septembra 2020. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Proces sa týkal prednostu tirolského krajinského úradu Herberta Forstera, hajtmana okresu Landeck Markusa Maassa, starostu obce Ischgl Wernera Kurza a dvoch zamestnancov okresného úradu.

Innsbruck 24. novembra (TASR) – Štátna prokuratúra v rakúskom Innsbrucku zastavila trestné stíhanie vo veci tzv. kauzy Ischgl, týkajúcej sa vypuknutia nákazy koronavírusu v lyžiarskom stredisku v Tirolsku v marci 2020. Informovala o tom v stredu agentúra APA.

"Trestné stíhanie týkajúce sa šírenia koronavírusu v Ischgli na jar 2020 bolo zastavené. Nedôjde k podaniu obžaloby," oznámila v stredu prokuratúra. Podľa nej neexistujú dôkazy, že "niekto zavinil alebo zanedbal niečo, čo viedlo k zvýšeniu rizika nákazy". Prokuratúra o tom rozhodla ešte v máji, avšak tento krok museli schváliť vyššie orgány.

Proces sa týkal piatich osôb – prednostu tirolského krajinského úradu Herberta Forstera, hajtmana okresu Landeck Markusa Maassa, starostu obce Ischgl Wernera Kurza a dvoch zamestnancov okresného úradu.

Obľúbené stredisko zimných športov Ischgl sa stalo ohniskom nákazy začiatkom prvej vlny pandémie vlani na jar. Infikovali sa tam tisíce turistov a koronavírus sa tak rozšíril po Rakúsku aj do viacerých európskych krajín. Prvé prípady infekcie zistili už začiatkom marca 2020, stredisko však uzavreli až 13. marca. Nezávislá vyšetrovacia komisia neskôr zistila, že regionálni predstavitelia konali príliš pomaly a nezaviedli dostatočné epidemiologické opatrenia.

V septembri sa na krajinskom súde vo Viedni začalo niekoľko pojednávaní. Žalobcovia z Rakúska a Nemecka vinia miestnych predstaviteľov, že včas nevarovali pred rizikom nákazy a neskoro zastavili aj prevádzku autobusov a lanoviek pre lyžiarov.