Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku v októbri evidujú 41% príznakových prípadov u zaočkovaných

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo Viedni je 13,5 percenta pacientov s covidom plne zaočkovaných, zvyšok tvoria nezaočkovaní alebo neúplne zaočkovaní.

Viedeň 11. novembra (TASR) - Z celkového počtu takmer 73.000 symptomatických prípadov covidu, ktoré v Rakúsku zaznamenali od 11. októbra do 7. novembra, sa 41 percent týkalo plne očkovaných osôb. Informovala o tom vo štvrtok verejnoprávna stanica ORF s odvolaním sa na údaje Agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES).

Ako upozorňuje ORF, podiel plne zaočkovaných medzi nakazenými s príznakmi stúpa výraznejšie v poslednej dobe – celkovo od februára ich je 17 percent.

Medzi prípady tzv. prelomenia ochrany, ktorú zaisťuje očkovanie, sa počítajú všetky symptomatické prípady infekcie, a to aj s ľahkými príznakmi.

Približne 40 percent všetkých pozitívne testovaných v danom období bolo bezpríznakových.

Najvyšší podiel prípadov prelomenia ochrany zaznamenali v uplynulých týždňoch u osôb starších ako 60 rokov – tvorili približne 70 percent prípadov symptomatickej infekcie v danej vekovej skupine. Práve seniori sa očkovali medzi prvými, čo podľa ORF naznačuje, že ochrana časom klesá. Ďalším dôvodom je aj celkové rozšírenie nákazy v krajine.

Zo zhruba 21.000 prípadov nákazy v tejto skupine bolo 13.000 prípadov symptomatických, z toho 9.000 predstavovali plne zaočkované osoby. Táto veková skupina v Rakúsku je zaočkovaná na 84 percent.

Vo vekovej skupine 18- až 59-ročných predstavoval podiel prípadov prelomenia ochrany 38 percent, u 12- až 17-ročných osem percent.

Od začiatku vakcinácie v Rakúsku zaznamenali takéto prípady u celkovo 0,89 percenta plne zaočkovaných.

Sedemdňová incidencia nákazy na 100.000 obyvateľov vo všetkých vekových skupinách u nezaočkovaných alebo zaočkovaných iba jednou dávkou aktuálne presahuje v Rakúsku tisícku, avšak medzi plne zaočkovanými je medzi 240 a 255.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo Viedni je 13,5 percenta pacientov s covidom plne zaočkovaných, zvyšok tvoria nezaočkovaní alebo neúplne zaočkovaní. Na bežných lôžkach tvoria zaočkovaní dvoma dávkami 39 percent covidových pacientov, zvyšok sú nezaočkovaní alebo zaočkovaní iba jednou dávkou.