Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Rakúsko a Nemecko pozastavia pomoc pre palestínske územia

Izraelskí vojaci na tankoch na odpočívadle pri izraelských hraniciach s pásmom Gazy 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Všetky platby rozvojovej pomoci zatiaľ pozastavíme, povedal rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg.

Viedeň 9. októbra (TASR) - Rakúska a nemecká vláda v pondelok oznámili, že dočasne pozastavia humanitárnu a rozvojovú pomoc vyčlenenú pre palestínske územia v dôsledku sobotňajšieho útoku militantného hnutia Hamas na Izrael. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Všetky platby rozvojovej pomoci zatiaľ pozastavíme," povedal rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg pre rozhlasovú stanicu Oe1.

Spresnil, že toto rozhodnutie sa týka 19 miliónov eur vyčlenených na humanitárne účely. Rakúsko zároveň prehodnotí všetky rozvojové projekty na palestínskych územiach a situáciu bude konzultovať na úrovni Európskej únie a s medzinárodnými partnermi.

"Toto je strašný teror. Ide o taký zlom, že sa nemôžeme tváriť, akoby sa nič nestalo," zdôraznil Schallenberg v súvislosti s konfliktom.

Viedeň si podľa neho zároveň predvolá iránskeho veľvyslanca, aby vysvetlil "ohavné reakcie" Teheránu na útoky Hamasu na Izrael. Vedenie Iránu totiž otvorene podporuje palestínskych militantov.

Hovorkyňa nemeckého ministerstva pre hospodársku spoluprácu a rozvoj uviedla, že Berlín taktiež dočasne pozastaví humanitárnu pomoc pre palestínske územia.

Podľa hovorkyne v súčasnosti prebieha dôkladné prehodnotenie finančnej pomoci na projekty odsoľovania, potravinovej pomoci či vytváranie pracovných miest. Podľa nej ide o čiastku približne 125 miliónov eur.