Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bierleinová zablahoželala Kurzovi k víťazstvu v parlamentných voľbách

Na snímke Brigitte Bierleinová. Foto: TASR/AP

K historickému víťazstvu zagratulovala Kurzovi telefonicky aj šéfka budúcej Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Viedeň 29. septembra (TASR) - Víťazovi nedeľňajších parlamentných volieb v Rakúsku - bývalému kancelárovi a predsedovi Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastianovi Kurzovi -, ktorého strana získala podľa predbežných výsledkov viac než 37 percent hlasov, zagratulovala dočasná kancelárka Brigitte Bierleinová. Informovala o tom rakúska stanica OE24.

"Gratulujem hlavnému kandidátovi počtom hlasov najsilnejšej strany Sebastianovi Kurzovi. Jemu, ako aj všetkým kandidátom a kandidátkam chcem vysloviť svoje uznanie za ich intenzívne osobné nasadenie v uplynulých týždňoch," uviedla vo svojom vyhlásení Bierleinová. Dodala, že svoju funkciu bude vykonávať "s najlepším vedomím a svedomím" až do vymenovania novej vlády.

K historickému víťazstvu zagratulovala Kurzovi telefonicky aj šéfka budúcej Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Zdôraznila, že sa teší na ďalšiu spoluprácu na európskej úrovni, ako pre agentúru APA uviedol Kurzov hovorca.

"Nemám slov," reagoval na predbežné výsledky samotný Kurz, ktorého citovala televízna stanica OE24. "Veľká, veľká vďaka za vašu podporu a dôveru," vyhlásil. "Takýto výsledok sme ani len nemohli očakávať," vyjadril sa Kurz a dodal, že ide o veľkú zodpovednosť. "Pre naše krásne Rakúsko budeme pracovať čo najlepšie," dodal.

Naopak, nespokojnosť s výsledkom volieb vyjadrila šéfka Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová. Sociálni demokrati totiž so ziskom 22 percent hlasov, ako uvádzajú predbežné výsledky, zaznamenali doteraz najhorší volebný výsledok. V porovnaní s parlamentnými voľbami z roku 2017 stratili 4,9 percentuálneho bodu.

"Nie je to to, čo sme si želali. Nie sme s tým spokojní,"
vyhlásila Rendiová-Wagnerová. Poďakovala sa však členom svojej strany a vyjadrila presvedčenie, že jej strana v predvolebnom súboji nasadila tie správne témy.

Predseda krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer po volebnej porážke (strana získala predbežne 17 percent hlasov) avizoval, že jeho strana zrejme prejde do opozície a nebude sa usilovať o opätovné vytvorenie koalície s ÖVP.

Volebný výsledok podľa jeho slov totiž nenasvedčuje tomu, že by mali začať viesť koaličné rokovania. "To znamená, že sa pripravujeme na opozíciu," povedal Hofer a dodal, že z výsledku volieb "nie je nadšený".