Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Braunau am Inn zachová pamätný kameň pred Hitlerovým rodným domom

Na archívnej snímke z 27. septembra 2012 je pohľad na rodný dom (v popredí) Adolfa Hitlera v meste Braunau am Inn v Hornom Rakúsku. Foto: TASR/AP

Mestské zastupiteľstvo odporúčania komisie odmietlo a hlasovalo za zachovanie pamätného kameňa na pôvodnom mieste s existujúcim textom.

Viedeň 10. júla (TASR) - Rakúske mesto Braunau am Inn, v ktorom sa narodil Adolf Hitler, hlasovalo za zachovanie pamätného kameňa pred diktátorovým rodným domom, informovala v piatok agentúra DPA.

Na kameni je nemecký nápis, ktorý v preklade znie: "Za mier, slobodu a demokraciu. Už nikdy viac fašizmus. Milióny mŕtvych varujú." Na svoje súčasné miesto ho umiestnili v roku 1989.

Nedávno sa kameň stal predmetom verejnej diskusie, keďže dom, v ktorom Hitler žil prvý rok svojho života, sa bude prerábať na policajnú stanicu.

Expertná komisia zriadená rakúskym ministerstvom vnútra odporučila kameň presunúť na iné miesto v centre mesta. Takisto sa mal pozmeniť text tak, aby spomínal rakúsku vinu na zločinoch nacistov.

Mestské zastupiteľstvo odporúčania komisie odmietlo a hlasovalo za zachovanie pamätného kameňa na pôvodnom mieste s existujúcim textom.

"Text bol správny v roku 1989, keď bol (pamätník) pôvodne postavený, a je správny aj dnes," uviedol zástupca starostu Hubert Esterbauer z krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Dom je dnes v podobe, do ktorej sa dostal počas vlády nacistov. Počas rekonštrukcie na policajnú stanicu chcú architekti prerobiť celú čelnú fasádu, okná aj strechu.

Rekonštrukcia by sa mala začať o niekoľko mesiacov.