Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku prebiehali protesty proti opatreniam a povinnému očkovaniu

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Na celom území krajiny je od pondelka 22. novembra v platnosti lockdown. Uzavreté sú všetky obchodné prevádzky okrem poskytovateľov základných služieb.

Viedeň 28. novembra (TASR) - Približne 40.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc viacerých rakúskych miest, aby vyjadrili nespokojnosť s pandemickými opatreniami a plánmi na zavedenie povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA.

Najväčšie zhromaždenie sa konalo v meste Graz v spolkovej krajine Štajersko. Dve rôzne demonštrácie sa tam spojili do jednej, píše na svojej webovej stránke denník Kurier.

Polícia popoludní uviedla, že sa na nich mohlo byť celkom až 30.000 ľudí. Zhromaždenia a následný pochod ulicami mesta mali podľa polície pokojný priebeh.

V meste Klagenfurt v Korutánsku na juhu Rakúska sa podľa odhadov polície zhromaždilo päť až šesť tisíc ľudí, ktorí protestovali najmä proti povinnému očkovaniu. Povinné respirátory typu FFP2 mala približne jedna tretina z účastníkov.

V meste Sankt Pölten v Dolnom Rakúsku sa konalo zhromaždenie a pochod s účasťou približne 3500 ľudí. Polícia podľa svojich vyjadrení zatkla 11 osôb. Demonštrácia sa konala aj v meste Innsbruck v spolkovej krajine Tirolsko, píše DPA.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Rakúska vláda 19. novembra oznámila, že od 1. februára 2022 začne v krajine platiť povinnosť byť zaočkovaný proti COVID-19 pre všetkých obyvateľov.

Na celom území krajiny je od pondelka 22. novembra v platnosti lockdown. Uzavreté sú všetky obchodné prevádzky okrem poskytovateľov základných služieb. Takisto platia aj platí povinnosť nosiť respirátor typu FFP2 a znovu platí aj pravidlo odstupu dvoch metrov.

Minulý víkend (20.-21. novembra) sa proti zavedeniu lockdownu vo Viedni konali hromadné demonštrácie, pripomína DPA.