Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

K rakúskym hranicam odviezli v 104 autobusoch takmer 4500 migrantov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jednorazový odvoz migrantov, o ktorom rozhodol krízový štáb v piatok, sa úspešne skončil.

Budapešť 5. septembra (TASR) - K rakúskym hraniciam odviezli v Maďarsku uplynulú noc 104 autobusmi takmer 4500 migrantov. Podľa agentúry MTI o tom dnes novinárov informoval štátny tajomník maďarského ministerstva vnútra Károly Kontrát.

Ako dodal, jednorazový odvoz migrantov, o ktorom rozhodol krízový štáb v piatok, sa úspešne skončil. Týkal sa migrantov idúcich pešo smerom na západ po diaľnici M1, migrantov z okolia železničnej trate 1, ako aj migrantov z okolia Východnej stanice (Keleti pályaudvar) v Budapešti.

Hovorca vlády András Giró-Szász oznámil, že situácia na Východnej stanici, kde sa nachádza už iba zhruba 150 ilegálnych migrantov, umožňuje obnoviť medzinárodné vlakové spoje. V súvislosti s tým, že na stanici sa zhromažďujú ďalšie masy migrantov, hovorca dodal, že priebežne zasadá krízový štáb.

Tranzitná zóna na stanici v Budapešti je opäť plná, budovanie novej zastavili

Tranzitná zóna v podchode Východnej stanice v Budapešti (Keleti pályaudvar), z ktorej v noci nadnes odviezli autobusy stovky migrantov k rakúskym hraniciam, je opäť plná ľudí. Oznámila to dnes televízna stanica M1 s tým, že migranti sa dožadujú ďalších autobusov, ktoré by ich prepravili do Rakúska.

Agentúra MTI informovala, že budapeštiansky magistrát zastavil výstavbu novej tranzitnej zóny v blízkosti Východnej stanice. Toto rozhodnutie bolo prijaté po tom, čo migranti opustili v noci takúto zónu zriadenú priamo na stanici. Magistrát oznámil, že mesto poskytlo na ich prepravu 60 autobusov.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács dnes prišiel na hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf, aby sa informoval o situácii migrantov smerujúcich do Rakúska. Na tlačovej konferencii podľa agentúry APA vyhlásil, že Rakúsko má teraz príležitosť dokázať svoju solidaritu. Problém nelegálnej migrácie v Európe je možné vyriešiť iba spoločným úsilím, povedal ďalej. Podmienky na Východnej stanici sú podľa Kovácsa neznesiteľné, utečenci sú navyše stále agresívnejší a čoraz menej ochotní spolupracovať s úradmi.

Polícia v rakúskej spolkovej krajine Burgenland podľa svojho hovorcu Helmuta Marbana očakáva, že z Maďarska dnes prejde cez hraničný priechod v Nickelsdorfe do 10.000 migrantov. Doteraz ich je okolo 4000. Z Nickelsdorfu už odišli do Viedne, resp. Salzburgu dva mimoriadne vlaky s vyše 400 ľuďmi. Medzi hranicami a Viedňou začali v polhodinových intervaloch premávať mimoriadne vlaky, uviedla agentúra Reuters.



Zo zberného tábora v Bicske sa vydalo pešo do Rakúska 250 migrantov

Zo zberného tábora v maďarskom meste Bicske, ktoré leží 36 kilometrov západne od Budapešti, sa dnes predpoludním vydalo pešo smerom do Rakúska takmer 250 migrantov. Cudzinci kráčajú v odstavnom pruhu diaľnice M1, uviedla agentúra MTI.

V dave sú okrem mužov aj ženy a deti. Ako povedali, chcú ísť do Nemecka, avšak ich krátkodobým cieľom je rakúske hlavné mesto Viedeň.

Premávku na diaľnici polícia nezastavila, pochod zabezpečuje desať policajných vozidiel.

Do Rakúska pešo sa vydali z Východnej stanice ďalšie stovky migrantov

Z budapeštianskej Východnej stanice sa dnes vydalo na cestu pešo do Rakúska ďalších niekoľko stoviek migrantov. Podľa odhadov ich môže byť až 500, informovala agentúra MTI.

Podľa servera Index.hu ide zrejme o ilegálnych migrantov, ktorí vlakom pricestovali do Budapešti zo zberného tábora v Debrecíne a ktorých od Východnej stanice poslali preč.

Pochod zatiaľ nespôsobuje problémy v hlavnom meste; migranti idú niekde po chodníku, inde po vozovke. Obmedzenia v premávke boli nutné iba na trase po Rákócziho ceste a na Ulici Lajosa Kossutha.