Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Testovanie na COVID-19 sprevádzali v Rakúsku technické problémy

Na archívnej snímke ľudia s ochrannými rúškami čakajú v rade na prvé hromadné testovanie na nový druh koronavírusu vo Viedni v piatok 4. decembra 2020. Foto: TASR/AP

V rakúskej metropole Viedeň boli aj s pomocou armády zriadené odberné miesta v aréne Stadthalle, v Marx Halle a na tamojšom výstavisku, kde sa denne môže nechať otestovať až 150.000 ľudí.

Viedeň 4. decembra (TASR) - Hromadné testovanie obyvateľstva Rakúska na nový druh koronavírusu, ktoré sa začalo v piatok vo Viedni a v spolkových krajinách Voralbersko a Tirolsko, sprevádzali technické problémy a pred odbernými miestami sa tvorili dlhé rady. Informovali o tom rakúske médiá.

V rakúskej metropole Viedeň boli aj s pomocou armády zriadené odberné miesta v aréne Stadthalle, v Marx Halle a na tamojšom výstavisku, kde sa denne môže nechať otestovať až 150.000 ľudí. "Ešte máme kapacity," povedal v piatok popoludní hovorca armády pre portál OE24. Vo Viedni doteraz zaznamenali 58 nakazených spomedzi zhruba 13.000 testovaných ľudí, uviedla agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu rezortu zdravotníctva Petra Hackera. Ide o osoby, ktoré po prvotnom pozitívnom antigénovom teste absolvovali test PCR.

Po tom, čo na jednom z troch odberných miest vo Viedni vypadol elektronický prihlasovací systém, museli sa údaje o testovaných osobách zaznamenávať ručne do formulárov. Do systému sa prenesú neskôr. Technické ťažkosti by nemali spôsobiť dlhšie trvanie odberov vzoriek.
Na archívnej snímke ľudia čakajú v rade na prvé hromadné testovanie na nový druh koronavírusu vo Viedni v piatok 4. decembra 2020.
Foto: TASR/AP

"Hľadáme pozitíva, to je cieľom tejto akcie," citoval starostu tirolskej metropoly Innsbruck Georga Williho denník Die Welt v súvislosti so vzniknutými problémami. Skutočnosť, že softvér, ktorý dodala spolková vláda, nefungoval, je podľa neho vedľajšie. Ako vysvetlil, miestne úrady si dokázali pomôcť a prešli na vlastné programy. Do piatkového popoludnia sa v Innsbrucku prišlo testovať približne 6000 ľudí - 24 z nich malo pozitívne výsledky.

Vo Vorarlbersku evidovali k 12.00 h 26.088 absolvovaných testov, pričom 106 z nich bolo pozitívnych.

Starosta hornorakúskej metropoly Linz Klaus Luger kritizoval "chaos s údajmi na ministerstve zdravotníctva" a avizoval, že Horné Rakúsko, kde sa s testovaním začne v sobotu, prejde na vlastný systém, uviedla stanica ORF. Ostatné spolkové krajiny spúšťajú testovanie cez víkend 12.-13. decembra a už 10. decembra sa otvoria testovacie miesta v Burgenlande.

Testovanie antigénovými testami je súčasťou hlavnej stratégie vlády v boji s koronavírusom. Výsledky pozitívnych testov budú do 24 hodín overené testami PCR a v prípade potvrdenia nákazy pôjdu infikované osoby do karantény.