Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rakúsko hrozí Grécku vylúčením zo schengenského priestoru

Na archívnej snímke rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitnerová Foto: TASR - Štefan Puškáš

Trpezlivosť mnohých Európanov sa blíži ku koncu, zdôraznila rakúska ministerka vnútra.

Berlín 23. januára (TASR) - Rakúsko hrozí Grécku vylúčením zo schengenského priestoru vzhľadom na jeho postup v utečeneckej kríze. Podľa rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej musia Atény lepšie zabezpečiť vonkajšie hranice Európskej únie, informovala dnes agentúra DPA.

"Keď štát Schengenu trvalo nespĺňa svoje záväzky a chce prijať pomoc len váhavo, potom nemôže existovať žiadne tabu," uviedla Miklová-Leitnerová pre nadchádzajúce nedeľňajšie vydanie nemeckých novín Welt am Sonntag, ktoré jej vyjadrenia zverejnili na svojej webovej stránke už v noci na dnes.

Ak grécka vláda konečne neurobí viac pre zabezpečenie vonkajších hraníc EÚ, potom sa musí otvorene diskutovať aj o dočasnom vylúčení Grécka zo schengenského priestoru, zdôraznila rakúska ministerka.

"Je to mýtus, že grécko-turecká hranica nemôže byť kontrolovaná," vyhlásila Miklová-Leitnerová s tým, že grécke námorníctvo patrí k najsilnejším v Európe a mohlo by byť pod civilným vedením nasadené aj na kontrolu a registráciu migrantov. "Trpezlivosť mnohých Európanov sa blíži ku koncu," povedala predstaviteľka rakúskych ľudovcov. "Veľa sa rozprávalo, teraz musia konečne prísť činy. Ide o ochranu stability, poriadku a bezpečnosti v Európe," dodala.