Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúsko začalo kontrolovať priechody na hranici s Maďarskom

Migranti čakajú na autobusy po príchode na hranice medzi Rakúskom a Maďarskom neďaleko rakúskej obce Heiligenkreuz im Lafnitztal 14. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Situácia na rakúsko-maďarskej hranici, kadiaľ v uplynulých dňoch prechádzali smerom na západ tisícky utečencov, sa počas noci nadnes upokojila.

Nickelsdorf 16. septembra (TASR) - Rakúska polícia zaviedla dnes ráno kontroly zatiaľ iba na troch hraničných priechodoch do Maďarska. Agentúra APA uvádza, že sprísnený režim začal platiť o 07.00 h na priechodoch Nickelsdorf, Deutschkreuz a Schachendorf, ležiacich z rakúskej strany v spolkovej krajine Burgenland.

Ohlásené kontroly v súvislosti s masovým prílevom utečencov majú v priebehu dneška rozšíriť o ďalších desať priechodov na rakúskych hraniciach, uviedol pre APA nemenovaný policajný hovorca. Agentúra informuje, že polícia v Nickelsdorfe spomaľuje premávku na diaľnici pomocou tzv. "lievika" a zastavuje vybrané vozidlá, aby preverila totožnosť cestujúcich.

Rakúsko malo podľa pôvodných informácií zaviesť dočasné kontroly na svojich hraničných priechodoch už od polnoci. Príslušné nariadenie vydala tamojšia vláda v utorok popoludní. Sprísnený režim by mal platiť na rakúskych hraniciach s Maďarskom, Talianskom, Slovinskom a Slovenskom.

Situácia na rakúsko-maďarskej hranici, kadiaľ v uplynulých dňoch prechádzali smerom na západ tisícky utečencov, sa počas noci nadnes upokojila. Hovorkyňa polície v spolkovej krajine Burgenland pre APA uviedla, že tentoraz tu zachytili len necelých 100 ľudí. Pominuli tiež problémy s ďalším presunom utečencov a ani jeden z nich nemusel nocovať pod holým nebom.