Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kurz vyjadril podporu nástupcovi a uviedol, že nie je tieňový kancelár

Sebastian Kurz, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Kurz uviedol, že vo štvrtok zloží prísahu ako poslanec parlamentu.

Viedeň 11. októbra (TASR) - Doterajší rakúsky kancelár a budúci šéf poslaneckého klubu konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz vyjadril v pondelok podporu svojmu nástupcovi Alexandrovi Schallenbergovi. "Nie som tieňový kancelár," citovala Kurza stanica ORF.

V písomnom vyhlásení tak Kurz reagoval na kritiku opozície, že bude aj po svojom odchode z funkcie naďalej udávať smer rakúskej spolkovej vláde.

"V každom prípade budem v mojej funkcii šéfa strany a klubu podporovať prácu spolkovej vlády, pretože je to to najlepšie pre ľudí v našej krajine. Jedno je pritom jasné: Nie som tieňový kancelár," uviedol Kurz vo vyhlásení. Ako dodal, počas nasledujúcich dní bude pracovať na plné obrátky v záujme zabezpečenia usporiadaného odovzdania funkcie.

Kurz zároveň uviedol, že vo štvrtok zloží prísahu ako poslanec parlamentu. Ako šéf poslaneckého klubu ÖVP bude podľa vlastných slov "spolu s Augustom Wögingerom a všetkými ostatnými zvolenými poslancami ľudovej strany čo najviac podporovať spolkovú vládu" a vyvráti tak obvinenia, ktoré boli voči nemu vznesené, uvádza ORF.

Kurz po tlaku zo strany opozície i koaličných zelených v sobotu oznámil, že odstupuje z funkcie po tom, ako ho prokuratúra označila za podozrivého v prípade vyšetrovania korupcie. Za svojho nástupcu označil doterajšieho ministra zahraničných vecí Alexandra Schallenberga.

Vo vyhlásení Kurz zároveň Schallenbergovi poďakoval za pripravenosť prevziať zodpovednosť vo funkcii spolkového kancelára, ktorú prevzal v pondelok, "pretože týmto krokom je zabezpečená stabilita krajiny". "Toto bolo počas tejto ťažkej situácie v uplynulých dňoch aj mojím cieľom," dodal.

Kurz zároveň vyjadril presvedčenie, že Schallenberg a úradujúca rakúska vláda budú pokračovať v práci pre Rakúsko a "bude sa im dobre dariť".