Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Medzinárodnou spoluprácou odhalili bandu zlodejov šperkov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rakúska, rumunská, nemecká a švajčiarska polícia odhalila medzinárodnú bandu zlodejov šperkov, ktorá sa vlámala do 18 klenotníctiev a spôsobila škody za viac ako milión eur. Banda bola aktívna od augusta 2008.

Bregenz 2. mája (TASR) - Rakúska, rumunská, nemecká a švajčiarska polícia odhalila medzinárodnú bandu zlodejov šperkov, ktorá sa vlámala do 18 klenotníctiev a spôsobila škody za viac ako milión eur. Informovala dnes o tom tlačová agentúra APA.

Doteraz policajti zatkli 16 členov organizovanej zločineckej skupiny, vrátane jej vodcov. Tri osoby z 19-člennej bandy sú ešte na úteku, uviedla rakúska polícia na tlačovej konferencii v Bregenzi.

Zo začiatku neznámi páchatelia používali vždy rovnakú metódu. V skupinkách s dvoma až štyrmi mužmi v noci poškodili výkladné skrine obchodov so šperkami. Cez vzniknutý otvor vytiahli značkové hodinky a ďalšie klenoty, potom ušli s korisťou.

"Také vlámanie bolo hotové za dve minúty," povedal vyšetrovateľ German Meusburger z rakúskeho Vorarlberska. Banda bola aktívna od augusta 2008.

Medzinárodné vyšetrovanie pod vedením vorarlberského krajinského kriminálneho úradu zaviedlo vyšetrovateľov do rumunského pohraničného mesta Drobeta-Turnu Severin.

Prvých dvoch podozrivých zatkli pri vlámaní vo švajčiarskom Luzerne v auguste 2010, neskôr ďalších troch. Hlavným podozrivým je 44-ročný Rumun, ktorý akcie organizoval.

Rumun najímal mladých mužov vo veku 16 až 29 rokov, ktorým predával heroín a marihuanu. Zatkli ho v apríli 2012 v jeho vlasti a vydali do Nemecka, pri prvom vypočúvaní sa nepriznal. Korisť zlodeji zrejme previezli do Rumunska, zatiaľ sa nevie, kde sa nachádza.

Sedem z 19 členov bandy už právoplatne odsúdili na viacročné tresty väzenia, ďalší čakajú na proces v justičných zariadeniach v Rakúsku, Švajčiarsku a Nemecku. Podozrivých zatkli v rôznych európskych štátoch.