Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rakúsko zavedie limity pre žiadateľov o azyl

Ilustračné foto Foto: TASR

Počas minulého roka požiadalo v Rakúsku o azyl takmer 90.000 osôb.

Viedeň 20. januára (TASR) - Do polovice roku 2019 prijme Rakúsko maximálne 127.500 žiadateľov o azyl, čo predstavuje 1,5 percenta obyvateľstva. Je to výsledok dnešného "azylového summitu" vo Viedni, na ktorom členovia spolkovej a krajinských vlád prerokovali opatrenia na obmedzenie migrácie.

Limit pre tento rok má byť 37.500 žiadateľov o azyl, čo je o približne 50.000 menej ako vlani. Horná hranica na rok 2017 bola stanovená na 35.000 žiadateľov o azyl, v roku 2018 ich Rakúsko prijme len 30.000 a v prvom polroku 2019 ešte o 5000 menej.

Spolu s týmto opatrením a s pomocou Nemecka sa posilní ochrana slovinsko-chorvátskych hraníc.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová odhaduje, že limit stanovený na tento rok sa dosiahne ešte pred začiatkom leta.

Čo sa bude diať v prípade, ak sa uvedené limity prekročia, zatiaľ zostáva otvorené. Odpoveď majú dať dve právne expertízy, ktorých výsledky sa očakávajú o niekoľko týždňov. Uvažuje sa o zriadení "čakacích zón" v blízkosti hraníc, uviedla agentúra DPA.

Rakúsky sociálnodemokratický kancelár Werner Faymann, ktorý dlho nesúhlasil s akýmikoľvek limitmi, nazval uvedené riešenie "poslednou možnosťou" a "plánom B", ktorý má "vyburcovať" EÚ. Limity sa podľa neho budú "samozrejme" presadzovať tak, aby boli v súlade s ústavou a európskym právom.

"Veľký počet utečencov preťažuje náš systém," povedal vicekancelár Reinhold Mitterlehner z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). Na hraniciach sa preto bude klásť dôraz na kontroly a registráciu a nie je vylúčené, že utečenci budú vracaní späť.

Cieľom limitov je tiež znížiť príťažlivosť Rakúska ako cieľovej krajiny pre azylantov. Počítať preto treba so sprísnením pravidiel týkajúcich sa udeľovania azylu a zrejme aj s krátením sociálnych dávok.

Už na budúci týždeň bude rakúska vláda rokovať o "dočasnom azyle", ktorý umožní vrátiť migranta do vlasti čoskoro po tom, ako sa tam skončí vojnový konflikt, ako aj o sprísnení pravidiel spájania rodín.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Nemecka rozhodnutie rakúskej vlády kritizovali ako "poľutovaniahodnú chybu". "Horná hranica pre azyl nerieši žiadny z problémov, je morálne sporná a porušuje Dohovor OSN o utečencoch," povedal predseda skupiny CDU/CSU v EP Herbert Reul. Strop je podľa neho "nespravodlivý a nelojálny voči ďalším krajinám EÚ".

Podľa sociálnodemokratickej poslankyne Birgit Sippelovej sú limity "populistická a ustráchaná reakcia na pravicové slogany". "Zneisteným ľuďom neponúkajú žiadnu odpoveď, sú právne viac než pochybné a tiež cynickým pokusom presunúť vlastnú zodpovednosť na iných," citovala Sippelovú agentúra APA.

Rakúsko od piatka začne púšťať cez hranice so Slovinskom len takých utečencov, ktorí chcú požiadať o azyl priamo na jeho území alebo v susednom Nemecku. Od tohto dňa budú môcť migranti vstupovať do Rakúska len cez hraničný priechod Spielfeld.

Vláda Slovinska sa vo štvrtok bude zaoberať týmto opatrením Rakúska. Minister zahraničných vecí Karl Erjavec dnes uviedol, že Viedeň zatiaľ neinformovala Ľubľanu o svojom postupe. Jednou z možností by podľa neho bolo obmedzenie počtu migrantrov vpúšťaných do Slovinska.

Utečencami sa dnes na mimoriadnom zasadaní zaoberal aj slovinský parlament.