Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Rakúsko zrejme bude pokračovať v používaní vakcíny od AstraZenecy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober ešte pred vyhlásením komisie vyzval na spoločný celoeurópsky postup v tejto otázke.

Viedeň 16. marca (TASR) - Rakúsko bude naďalej používať pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19 vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Príslušné predbežné odporúčanie oznámila v pondelok večer Národná komisia pre očkovanie. Zdôraznila však tiež, že ešte nemá dostatok údajov, preto nemôže vydať "definitívne odporúčanie", informovala tlačová agentúra APA.

Doterajšie hlásenia o predpokladaných vedľajších účinkoch z rôznych európskych krajín sú momentálne ešte neúplné a ťažko porovnateľné, takže nie je možné vyvodiť súhrnné hodnotenie ani jednoznačné závery, píše sa vo vyhlásení rakúskej komisie.

Tá tiež priblížila, že v utorok budú predložené nové údaje Európskej agentúry pre lieky (EMA), ktoré by mali byť rozhodujúcim podkladom pre ďalší postup. Rakúska komisia pre očkovanie bude preto o záležitosti ďalej diskutovať v utorok.

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober ešte pred vyhlásením komisie vyzval na spoločný celoeurópsky postup v tejto otázke. Podľa jeho slov by EMA mala vydať čo najrýchlejšie a jasné stanovisko pre členské krajiny.