Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rakúsko navštívi bieloruský prezident Lukašenko

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Po rozhovore medzi štyrmi očami a rokovaní za prítomnosti delegácií oboch krajín prezidenti vystúpia na tlačovej konferencii.

Viedeň 6. novembra (TASR) - Kancelária rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena potvrdila v stredu avizovanú návštevu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v Viedni, ktorá sa uskutočniť 12. novembra. Pôjde o prvú návštevu tohto autoritárskeho štátnika v niektorej z krajín EÚ od roku 2016, informovala agentúra APA.

Po rozhovore medzi štyrmi očami a rokovaní za prítomnosti delegácií oboch krajín prezidenti vystúpia na tlačovej konferencii.

Témami rozhovorov má byť zachovanie pamätníka na mieste bývalého nacistického vyhladzovacieho tábora Malý Trostinec a iné "bilaterálne otázky", citovala APA z vyjadrenia Van der Bellenovej kancelárie. Nebude však chýbať ani kritický dialóg o "problematickej otázke ľudských práv".

EÚ zrušila v roku 2016 veľkú časť sankcií voči Bielorusku po tom, ako tamojšie orgány prepustili všetkých politických väzňov. Rakúsko a iné krajiny EÚ sa teraz zasadzujú za to, aby sa v tejto bývalej sovietskej republike prestal uplatňovať trest smrti.

Lukašenko minulú stredu potvrdil zámer vycestovať do Rakúska a Lotyšska v čase, keď sa objavuje napätie vo vzťahoch medzi Bieloruskom a Ruskom. Povedal, že po "postavení plotu" okolo Bieloruska plnia Rakúsko a Lotyšsko úlohu "okna".

Po stiahnutí sankcií zo strany EÚ navštívil Lukašenko v roku 2016 Taliansko a Vatikán, iné pozvania, ktoré odvtedy dostal, však dosiaľ zakaždým odmietol.