Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rakúsko-nemecké hranice sa úplne otvárajú od 15. júna

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kurz v utorok telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, Nehammer zasa rokoval so svojím nemeckým kolegom Horstom Seehoferom.

Viedeň 13. mája (TASR) - Hranice medzi Nemeckom a Rakúskom, uzatvorené pre pandémiu nového koronavírusu, sa opäť úplne otvoria 15. júna. Od tohto dňa na nich budú prebiehať len náhodné kontroly, informoval úrad spolkového kancelára v stredu agentúru APA.

Podobne chce Rakúsko postupne uvoľniť aj režim na hraniciach so Švajčiarskom, Lichtenštajnskom a susednými krajinami bývalého východného bloku.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz poveril ministra vnútra Karla Nehammera, ministerku pre európske záležitosti Karoline Edtstadlerovú a ministra zahraničných vecí Alexandra Schallenberga, aby s týmito krajinami začali rokovať o postupnom otváraní hraníc, ak budú mať šírenie vírusu na svojom území pod kontrolou.

Kurz v utorok telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, Nehammer zasa rokoval so svojím nemeckým kolegom Horstom Seehoferom. Nemecká vláda chcela prediskutovať ďalšie kroky v tejto oblasti na svojom stredajšom zasadnutí. Už v stredu ráno sa pre pendlerov, ľudí žijúcich v pohraničí a poľnohospodárov otvorilo niekoľko malých prechodov na hraniciach medzi Bavorskom a Rakúskom.