Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Od začiatku roka skončilo vo Viedni už 85 škôlok

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Radný viedenského magistrátu nezodpovedal otázku ľudovcov, koľko zo spomínaných zariadení malo islamský charakter.

Viedeň 23. novembra (TASR) - Kontroly viedli vo Viedni od začiatku roka 2017 k nedobrovoľnému uzavretiu 85 materských škôl, a to sčasti z prevádzkovo-hospodárskych a sčasti pedagogických dôvodov. Informoval o tom v stredu rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Podľa slov sociálnodemokratického radného pre vzdelávanie Jürgena Czernohorszkého magistrát vykonal do 31. októbra 2017 vo viedenských materských školách 1870 kontrol a ďalších 517 v tzv. detských skupinách.

Tieto čísla naznačujú, že permanentne dochádza ku kontrolám všetkých zariadení a k vyvodzovaniu záverov z ich výsledkov.

Radný nezodpovedal otázku ľudovcov, koľko zo spomínaných zariadení malo islamský charakter. Poukázal však na fakt, že zámery prevádzkovateľa sú predmetom skúmania už v rámci procesu udeľovania príslušného povolenia. V žiadnom z prípadov sa doteraz námietky opierajúce sa o obavy zo šírenia radikálneho islamu neobjavili, poznamenal.

Napriek tomu chcú ľudovci interpelovať radného, aby objasnil, ako sa chcú zodpovední vo Viedni vyrovnať s nežiaducimi spoločenskými paralelnými štruktúrami v procese vzdelávania, či sa kontroly ďalej zintenzívnia alebo pribudnú i neohlásené.

Už vo štvrtok by krajinské zastupiteľstvo vo Viedni malo schváliť novelu zákona o materských školách sprísňujúcu podmienky pre ich prevádzkovanie.