Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rakúsko odsúdilo referendá v okupovaných oblastiach Ukrajiny

Voliči opúšťajú kabínky po hlasovaní v referende vo volebnej miestnosti v Donecku, hlavnom meste Doneckej ľudovej republiky kontrolovanej Ruskom podporovanými separatistami na východe Ukrajiny, v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Referendá o anexii ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku prebiehali od minulého piatka do utorka tohto týždňa.

Viedeň 28. septembra (TASR) - Rakúsko v stredu ostro odsúdilo realizáciu tzv. referend v štyroch okupovaných oblastiach na juhu a východe Ukrajiny, ktoré majú Moskve slúžiť na odôvodnenie anexie týchto území k Ruskej federácii. TASR informuje na základe správy agentúry APA.

Tieto referendá sú "ďalším vážnym útokom voči suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny", uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo Viedni. Rakúsko preto, samozrejme, neuzná tieto údajné referendá, ktoré porušujú medzinárodné právo, ako ani anexiu ukrajinských území Moskvou.

Ministerstvo napísalo, že Rusko naďalej eskaluje vojenský konflikt na Ukrajine "násilným pokusom o rusifikáciu Ukrajiny, neprijateľnými jadrovými hrozbami a vyhlásením čiastočnej mobilizácie z minulého týždňa".

Nedostatok potravín a celosvetovo stúpajúce ceny energií sú priamymi následkami ruskej útočnej vojny a "sú vedome posilňované nezodpovedným a cynickým konaním Ruskej federácie," uviedol rakúsky rezort diplomacie.

Rakúsko preto apelovalo na vedenie Ruska, aby si "uvedomilo svoju zodpovednosť stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN a vrátilo sa k rokovaciemu stolu".

Referendá o anexii ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku prebiehali od minulého piatka do utorka tohto týždňa. Proruskí predstavitelia v uvedených regiónoch v utorok večer po sčítaní hlasov uviedli, že ich obyvatelia rozhodli o pripojení k Rusku. Západné krajiny však už vopred avizovali, že Ruskom zmanipulované referendá na Ukrajine neuznajú.