Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rakúska opozícia chce vznik výboru pre vyšetrenie Kurzovej kauzy

Sebastian Kurz, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa Kaia Jana Krainera z SPÖ by mohol nový parlamentný výbor začať svoju činnosť už v novembri, čo však bude závisieť od postoja vládnych strán.

Viedeň 13. októbra (TASR) – Rakúske opozičné strany sa dohodli na požiadavke vytvoriť parlamentný vyšetrovací výbor na preskúmanie korupčných obvinení voči vládnej Rakúskej ľudovej strane exkancelára Sebastiana Kurza. Informovala o tom v stredu agentúra APA.

Zástupcovia Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ), Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a liberálnej strany NEOS na stredajšej tlačovej konferencii predstavili svoje požiadavky, ktorými reagujú na vyšetrovanie rakúskej protikorupčnej prokuratúry (WKStA) vo veci sprenevery a úplatkárstva, ktoré je vedené voči Kurzovi a ďalším deviatim osobám, ako aj trom združeniam.

Podľa opozície sú informácie, ktoré sú zatiaľ o celej kauze známe, „pravdepodobne len vrcholom ľadovca".

Podľa Kaia Jana Krainera z SPÖ by mohol nový parlamentný výbor začať svoju činnosť už v novembri, čo však bude závisieť od postoja vládnych strán. Podľa vlastných slov sa v tejto súvislosti obáva rozsiahleho ničenia dôkazov.

Podľa doposiaľ zverejnených informácií mal Kurzov tím pred parlamentnými voľbami v roku 2017 podporovať politický vzostup ľudovcov aj za pomoci zmanipulovaných prieskumov verejnej mienky financovaných z peňazí daňových poplatníkov. Bývalý kancelár tieto obvinenia odmieta.

„Podozrenia, ktoré vzniesla štátna prokuratúra, ako aj predložené dôkazy o systéme straníckopolitického zneužívania verejných financií a štruktúr pod vedením Sebastiana Kurza a jeho prívržencov prevyšujú všetky naše obavy," uvádza sa v dokumente opozície, z ktorého citovala stanica ORF.