Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Radikálny Herbert Kickl sa stal novým šéfom krajne pravicovej FPÖ

Na archívnej snímke Herbert Kickl. Foto: TASR/AP

Bývalý minister vnútra z rokov 2017-2019 Kickl nahradí Norberta Hofera, ktorý nedávno oznámil rezignáciu.

Viedeň 19. júna (TASR) - Herbert Kickl sa stal novým šéfom krajne pravicovej, protiimigračnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). V sobotu na mimoriadnom sneme, kde si strana volila nové vedenie, získal 88,2 percenta hlasov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Bývalý minister vnútra z rokov 2017-2019 Kickl nahradí Norberta Hofera, ktorý nedávno oznámil rezignáciu. Nový šéf je známy ostrou rétorikou a už dlho ho vnímajú ako jedného z ľudí zodpovedných za formovanie ideológie strany.

Nedávno sa dostal do hlavných správ médií, keď nesúhlasil s opatreniami navrhnutými na zastavenie šírenia pandémie koronavírusu.

Kickl nastúpi po Hoferovi, ktorý sa pokúšal vytvárať umiernenejší obraz strany, aby prilákal nestálych voličov. Hofer sa však nedávno, v čase opakovaných sporov s Kicklom, vzdal líderského postu v strane.

Nový šéf uistil na sneme straníckych kolegov, že teraz "hrá strana o víťazstvo", a vyzval členov, aby nepodceňovali pohnútky bežných voličov. "Jednoduchí ľudia sú jednoduchí, ale nie hlúpi," dodal.
Norbert Hofer, archívne foto
Foto: TASR/AP

Hofer na sneme povedal, že Kickl má jeho podporu. V nedávnych prieskumoch verejnej mienky získala FPÖ približne 16 percent hlasov. Prvým volebným testom pod vedením Kickla budú v septembri voľby v spolkovej krajine Horné Rakúsko.

Nástup Kickla nie je bez sporov. Niekoľko členov zo strany odišlo, keď sa už blížila jeho nominácia.

Kickl je známy pravidelnými vyhláseniami proti migrantom a islamu, čo podľa pozorovateľov neprinesie strane nových voličov.

Strana má zrejme malú šancu vrátiť sa skoro do rakúskej vlády, pretože medzi Kicklom a rakúskym kancelárom a zároveň šéfom vládnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastianom Kurzom je nevraživosť.

Obe strany boli spolu v rokoch 2017-2019 v koalícii, ktorá sa rozpadla po škandále s nahrávkou zachytávajúcou bývalého šéfa FPÖ Heinza-Christiana Stracheho, ako ponúka podnikateľské kontrakty výmenou za politickú podporu.