Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúsky kancelár Schallenberg chce pokračovať v Kurzovom kurze

Na snímke nový rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg skladá prísahu do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena vo Viedni 11. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Kurz odstúpil minulý týždeň pre korupčnú kauzu. Schallenberg ho na poste kancelára nahradil v pondelok.

Viedeň 12. októbra (TASR) - Nový rakúsky kancelár Alexander Schallenberg pred poslancami tamojšej Národnej rady vyhlásil, že chce pokračovať v politickom smerovaní, ktoré nastavil jeho predchodca v úrade – Sebastian Kurz. V utorok o tom informovala agentúra APA, podľa ktorej opozícia kontinuitu s predchádzajúcou vládou poznačenou aférami kritizovala. Kurz odstúpil minulý týždeň pre korupčnú kauzu. Schallenberg ho na poste kancelára nahradil v pondelok. Predtým bol ministrom zahraničných vecí.

Schallenberg v utorkovom prejave zopakoval, že pri práci sa bude riadiť vládnym programom, ktorý chce predstaviť čo najskôr. V otázke migrácie, trhu práce či pandémie chce udržiavať rovnaký kurz ako jeho predchodca v úrade.

Vo svojom prejave nový rakúsky kancelár uviedol, že zachová doterajšiu “reštriktívnu politiku v otázke migrácie”. Zároveň však zdôraznil, že jeho vláda bude “proeurópska”. Prioritou jeho kabinetu bude aj “ekologicko-sociálna” daňová reforma.

Schallenberg počas svojho prejavu na mimoriadnej schôdzi parlamentu zopakoval, že chce úzko spolupracovať s bývalým kancelárom Kurzom, ktorý sa po odstúpení stal šéfom poslaneckého klubu Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). Samotný Kurz ešte v pondelok odmietol tvrdenie, že bude akýmsi “tieňovým kancelárom”.