Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rakúsko si pripomenulo druhé výročie teroristického útoku vo Viedni

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Pri útoku z 2. novembra 2020 zastrelil útočník v centre Viedne štyroch ľudí a zranil ďalších 20.

Viedeň 2. novembra (TASR) - Štyri obete, ktoré si vyžiadal teroristický útok vo Viedni spred dvoch rokov, si v stredu uctili položením vencov v centre rakúskej metropoly tamojší kancelár Karl Nehammer, vicekancelár Werner Kogler a ďalší politici vrátane viedenského starostu Michaela Ludwiga. TASR informuje na základe správy prevzatej z denníka Kurier a tlačovej agentúry APA.

Tento atentát "bol zameraný na všetkých, ktorí si vážia a cenia našu liberálnu demokraciu a jej hodnoty", uviedli Nehammer a Kogler v spoločnom vyhlásení. Dnes ako i vtedy "sa jednotne zasadzujeme proti teroru a násiliu a sme za spolupatričnosť a mier", zdôraznili.

Dodali, že išlo o pokus rozdeliť rakúsku spoločnosť, ktorý však podľa nich zlyhal. Rakúsko je totiž odvtedy "ešte jednotnejšie", zdôraznili s tým, že tak ako neľudský tento čin bol, rovnako ľudská bola následná solidarita ľudí.

Prezident Alexander Van der Bellen si obete uctil na sociálnej sieti Twitter nasledujúcimi slovami: "Gudrun. Nedjip. Qiang. Vanessa. Dnes na vás myslíme. Ako spoločenstvo zjednotené v slobode, demokracii, tolerancii a láske."

Pri útoku z 2. novembra 2020 zastrelil útočník v centre Viedne štyroch ľudí a zranil ďalších 20. Krátko na to polícia muža zastrelila. Mal pri sebe falošný pás s výbušninami, automatickú strelnú zbraň, ručnú strelnú zbraň a mačetu. V minulosti bol odsúdený za pokus vycestovať do Sýrie, kde sa chcel pripojiť k extrémistickej organizácii Islamský štát, ktorý sa k útoku vo Viedni prihlásil.