Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rakúsko si pripomína prvé výročie teroristických útokov vo Viedni

Na snímke červené ruže sú položené vo Viedni, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Na zhromaždení sa zúčastnil aj kardinál Christoph Schönborn a členovia mestského zastupiteľstva.

Viedeň 2. novembra (TASR) - Rakúsko si v utorok pripomína prvé výročie teroristických útokov vo Viedni, pri ktorých 2. novembra 2020 prišli o život štyri osoby a ďalších 20 utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra APA.

Útočníkom bol 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorý mal rakúske aj severomacedónske občianstvo. K útoku sa neskôr prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Starosta Viedne Michael Ludwig v utorok pri pamätníku útokov na námestí Desider-Friedmann-Platz povedal, že tento teroristický čin si zaslúži odsúdenie. "Druhý november 2020 spôsobil hlbokú jazvu v histórii mesta," povedal.
Forenzní technici zaisťujú dôkazy na mieste pondelkovej streľby v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Viedeň sa však podľa jeho slov nenechá "zraziť na kolená" terorizmom.

"Toto mesto je silné a toto mesto potvrdzuje, že aj v krízových situáciách drží spolu," povedal.

Na zhromaždení sa zúčastnil aj kardinál Christoph Schönborn a členovia mestského zastupiteľstva.

Spomienkové podujatie sa uskutoční v utorok popoludní v rímskokatolíckom kostole na námestí Ruprechtsplatz. Polícia útočníka zastrelila práve na tomto námestí deväť minút po tom, ako spustil streľbu.
Na snímke policajti hliadkujú vo Viedni v utorok 3. novembra 2020, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Na podujatí sa zúčastní aj rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, spolkový kancelár Alexander Schallenberg, vicekancelár Werner Kogler a ďalší členovia rakúskej vlády.

Van der Bellen v utorok na Twitteri pripomenul obete a pozostalých. Rakúsko sa podľa jeho vyjadrení nenechá "nakaziť" slepou nenávisťou.

"Táto nenávisť nemôže nikdy byť silnejšia ako naša spoločnosť v slobode, demokracii, tolerancii a láske," napísal. Kogler takisto na Twitteri vyjadril sústrasť pozostalým.