Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Úmrtie 71 utečencov v aute: Rakúska ministerka odmietla podať demisiu

Na archívnej snímke rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitnerová Foto: TASR - Štefan Puškáš

Túto výzvu jej vo štvrtok adresoval vedúci predstaviteľ mimovládnej organizácie Azyl v núdzi.

Viedeň 28. augusta (TASR) - Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová odmietla výzvy, aby podala demisiu v súvislosti s kauzou utečencov, ktorých telá sa našli v odstavenom chladiarenskom vozidle v rakúskej spolkovej krajine Burgenland.



Túto výzvu jej vo štvrtok adresoval vedúci predstaviteľ mimovládnej organizácie Azyl v núdzi (Asyl in Not) Michael Genner.

Ministerka uviedla, že jej rezort robí, čo je v jeho silách, aby zvládol nápor migrantov. Podľa nej sú za tragickú smrť migrantov zodpovední teroristi, pred ktorými utekajú, a prevádzači, ale nie ňou vedené ministerstvo.

Rakúska polícia má už vďaka pomoci kolegov zo susedných krajín prvé informácie o možnej totožnosti desiatok mŕtvych, ktorých telá sa našli vo štvrtok v chladiarenskom vozidle v odstavnom pruhu diaľnice A4 neďaleko Parndorfu v rakúskej spolkovej krajine Burgenland. S vysokou mierou pravdepodobnosti ide o utečencov, uviedol dnes na mimoriadnej tlačovej konferencii v Eisenstadte riaditeľ burgenlandskej krajinskej polície Hans Peter Doskozil.

Podľa agentúry Reuters policajní vyšetrovatelia a forenzní experti budú pokračovať v práci aj počas dnešnej noci. Telá dnes prevezú do Viedne na ďalšie analýzy, ktoré by mali viesť k ustanoveniu totožnosti obetí a príčin smrti.

Gerald Tatzgern, veliteľ jednotky rakúskej polície na boj s pašeráctvom ľudí, sa v noci nadnes pre rakúsku televíziu ORF vyjadril, že on osobne vidí veľkú šancu, že páchateľov tohto činu sa podarí dolapiť.

Nález mŕtvych tiel v nákladnom aute odstavenom na diaľnici vyvolal šok aj medzi európskymi politikmi, ktorí sa vo štvrtok zišli vo Viedni na konferencii o západnom Balkáne.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v tejto súvislosti vyjadrila nádej, že táto tragédia prinúti členské štáty, aby v súvislosti s hľadaním riešenia krízy s migrantmi prijali rozhodnutie a chopili sa zodpovednosti.

Eurokomisár Johannes Hahn zopakoval, že Brusel v priebehu niekoľkých týždňov predostrie nové fakty o situácii a návrhy na zdieľanie zodpovednosti za osud migrantov jednotlivými krajinami EÚ.

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič vyzval EÚ, aby riešila problémy spojené s náporom utečencov. "Vy máte problém, ale žiadate nás, Srbsko, aby sme prišli s akčným plánom pre migrantov. S akčným plánom by ste mali prví prísť vy," kritizoval.

Na Slovensku sa v súvislosti s tragickou udalosťou pri rakúskej obci Parndorf objavila spontánnu občiansku výzvu na ľudskosť, ktorú podporili desiatky osôb spoločenského života. Podporil ju aj prezident SR Andrej Kiska.

Signatári v nej vyzývajú slovenskú vládu, aby ihneď podnikla kroky, ktoré pomôžu zmierniť bremeno krajín najviac vystavených utečeneckej vlne, a zmiernila utrpenie utečencov. Rovnako vyzvali vládu, aby pripravila akčný plán pomoci utečencom, alebo aby aspoň riešením aktuálnej situácie pomohla zabrániť hroziacej humanitárnej katastrofe.

Veľký šok s dnes odhalenou tragédiou vyjadril aj biskup evanjelickej cirkvi Michael Bünker, ktorý prostredníctvom vyhlásenia vyzval na dôstojné pochovanie obetí v súlade s ich náboženskou tradíciou. Súčasne sa vyslovil, aby na pohreb boli pozvaní aj príbuzní obetí, ak je to možné.