Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí demonštrovali vo Viedni proti rasizmu

Demonštrácia vo Viedni v súvislosti so minulotýždňovou smrťou Afroameričana Georgea Floyda počas policajného zásahu 4. júna 2020. Foto: TASR/AP

Mnohí demonštranti mali na tvári rúška. Ľudia v dave však väčšinou stáli blízko pri sebe, čím porušili nariadenie o dodržiavaní 1,5-metrového rozstupu.

Viedeň 4. júna (TASR) - Tisíce ľudí sa vo štvrtok vo Viedni zúčastnili na jednej z demonštrácií, ktoré sa konajú po celom svete v súvislosti so minulotýždňovou smrťou Afroameričana Georgea Floyda počas policajného zásahu. Informovala o tom agentúra AFP.

Krátky pochod smeroval na viedenské námestie Karsplatz. Na demonštrácii sa zúčastnilo približne 50.000 ľudí, uvádza agentúra APA. Polícia na začiatku zhromaždenia hlásila viac ako 10.000 účastníkov a počet sa však postupne zvyšoval.

Viacerí demonštranti podľa AFP povedali, že to bol jeden z najväčších protestov, aký sa vo Viedni uskutočnil v posledných rokoch.

Mnohí demonštranti mali na tvári rúška. Ľudia v dave však väčšinou stáli blízko pri sebe, čím porušili nariadenie o dodržiavaní 1,5-metrového rozstupu.

Afroameričan George Floyd zomrel 25. mája v Minneapolise v štáte Minnesota pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku. Pri zatýkaní sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Sanitka následne odviezla bezvládne telo 46-ročného Floyda do nemocnice, kde ho vyhlásili za mŕtveho.

Neprimeraný zásah polície, nakrútený okolostojacimi, vyvolal po celých USA protesty, ktoré vyústili do násilností. Protestné zhromaždenia sa konali aj v ďalších krajinách.